Studenti trutnovského gymnázia zmapovali nelehké životní osudy lidí během dvacátého století

23. listopad 2018 11:37

V Trutnově se vzpomínalo na druhou světovou válku, převrat v roce 1948 i sovětskou okupaci. Postarali se o to studenti tamního gymnázia, kteří se zapojili do projektu Příběhy pamětníků dvacátého století. Našli a vyzpovídali několik seniorů, a následně různou formou odvyprávěli publiku jejich nelehké osudy. 

Děti se učí novinařinu a oživují vzpomínky broumovských pamětníků. Projekt Příběhy našich sousedů

Projekt Příběhy našich sousedů oživuje vzpomínky broumovských pamětníků

V úterý 20. března 2018 se od 16 hodin v sále Dřevník broumovského kláštera uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dokumentární tvorbou přibližuje vzpomínky pamětníků z Broumovska. 

Do projektu se zapojily čtyři dokumentaristické týmy složené ze studentů kvinty a třetího ročníku vyššího gymnázia. Studenti zvolili čtyři různé způsoby zpracování. Někteří příběh pamětníků převyprávěli sami, jiní využili obrazovou prezentaci a zvukové nahrávky pamětníků, další zvolili pro představení svého projektu formu hrané scénky, která měla navodit atmosféru minulého století.
„Chtěli jsme se zaměřit na rozdíly mezi 20. a 21. stoletím. Což nám i pamětnice Hermína Bergerová nastínila svým životním příběhem. Za to jsme jí velmi vděční," říká studentka Zuzana Zavřelová.

Její kolegyně Lucie Kraková doplňuje, co z osudu paní Bergerové na ni udělalo největší dojem.
„Především jak vše prožívala. Nemohla studovat na škole, kterou si vybrala. Musela se prostě přizpůsobit daným podmínkám. A oslovilo mne, jak se se vším vyrovnala a jak si nyní užívá svého života."

Projekt Paměť národa - Post Bellum shromažďuje příběhy lidí

Hlavní aktérku celého příběhu Hermínu Bergerovou způsob zpracování dojal. Pro skupinu studentek měla jen slova chvály.
„Děvčata to vše dala krásně dohromady a já jim za to moc děkuji."

Pamětníci přejí studentům, aby nemuseli nikdy prožít to, co oni 

Zachovejme válečné i totalitní příběhy, dokud pamětníci žijí. Nebezpečím je ztráta národní paměti

Projekt Paměť národa - Post Bellum shromažďuje příběhy lidí

Projekt Paměť národa - Post Bellum shromažďuje příběhy lidí, kterým život nějak ovlivnily různé hostorické události. Paměť národa buduje a spravuje organizace Post Bellum, ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a také s Českým rozhlasem.

Další z projektů studenti zpracovali formou vyprávění pamětnice. Studenti pořídili audio záznam, ten doplnili fotografiemi. Seniorka popsala například poválečný odsun i velmi složité období, kdy její otec skončil ve vězení.
„Já bych si nedokázala představit zavření otce do vězení. Protože pro mne to je hodně důležitý člen rodiny. Vůbec si nedovedu představit, že bych se bez něj měla ze dne na den obejít. A také si neumím představit, že bych najednou nesměla říkat, co si myslím. Když nás obsadila cizí vojska. To jsou pro mne asi dvě nejdůležitější věci," přiznává studentka Tereza Doubková., která příběh pomáhala zpracovat.

V podobných projektech chtějí na trutnovském gymnáziu pokračovat i v příštích letech.

Spustit audio

Související