Studenti mají stále ještě šanci přihlásit se ke studiu na královéhradecké univerzitě. Na jaké obory?

24. červenec 2017

Univerzita Hradec Králové ještě neobsadila všechna volná místa pro studium v nadcházejícím akademickém roce. Vypsala proto 2. kolo příjímacích zkoušek. Studenti tak stále mají šanci, aby se na vysokou školu dostali. Na jednotlivých fakultách a oborech je situace rozdílná. Podrobnosti zjišťoval reportér Martin Pařízek.

Kde je zatím o studium největší zájem?

Univerzita Hradec Králové nabízí zhruba 150 studijních oborů na čtyřech fakultách, celkem je na této škole 7 a půl tisíce studentů. Asi největší zájem je o pedagogickou fakultu, okolo 200 přihlášek už univerzita přijala například na oborech Historie, Společenské vědy nebo Tělesná výchova - sport. I na této fakultě ale stále ještě jsou volná místa. Jedná se třeba o Učitelství pro základní školy, Filologii nebo různé Specializace v pedagogice.

Čtěte také

Jak to vypadá na dalších fakultách a do kdy můžou studenti přihlášky podat?

Filozofická fakulta vypsala 2. kolo přijímaček pouze na doktorské studium, a to politologické obory Africká studia a Latinskoamerická studia, v rámci kterých mají studenti možnost vyjet do těchto exotických destinací na studijní nebo výzkumné pobyty a na doktorský obor Archivnictví.

Přírodovědecká fakulta vyšla ve 2. kole přijímacího řízení vstříc všeobecnému zájmu o fyzikáře, chemiky a toxikology, a nabízí například obory Učitelství fyziky pro střední školy nebo Fyzikální měření a modelování.

Nová Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové je už vybavená. Výstavba budovy za 440 milionů korun trvala 21 měsíců

Fakulta informatiky a managementu je připravena přibrat do svých řad ještě dalších zhruba 50 studentů na bakalářské obory Aplikovaná informatika a Informační management v obou formách. Termíny pro podání přihlášek se u všech oborů liší, případní zájemci najdou informace na webu hradecké univerzity.

Jsou volná místa také na fakultách Univerzity Karlovy sídlících v Hradci Králové?

Tady je odpověď stručná - nejsou. Farmaceutická fakulta obsadila všechna místa už v červnu během prvního kola přijímacích zkoušek, říká děkan Tomáš Šimůnek: „My máme dva hlavní obory pregraduálního studia, farmacie a zdravotnické bioanalytiky. U farmacie jsme přijali ještě o něco málo víc studentů, než jsme původně plánovali. U studentů zdravotnické bioanalytiky o něco méně, ale celkově jsme ta naše financovatelná místa naplnili."

Velmi podobná je situace i na hradecké lékařské fakultě, kde letos evidovali oproti minulým letům ještě větší převis zájemců, než byl počet volných míst.

autoři: ova , par
Spustit audio