Studenti a jabloně, Dějiny jako festival promarněných příležitostí a Kopřiva. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Studenti dobrušského gymnázia se začali starat o několik desítek let starý jabloňový sad v Bohuslavicích na Náchodsku. Je v něm více než stovka stromů, většinou jde o staré odrůdy jablek. Podle učitelů je důležité zažít na vlastní kůži, jak je časově i fyzicky náročné vypěstovat nějakou plodinu, kterou si v obchodech jednoduše koupíme během několika minut.

Péče o dnes často už zaniklé odrůdy jablek je podle kantorů důležitá. Vychovává prý k lásce k přírodě a ukazuje, že samotnému snězení jablka předchází mnoho práce.

Čtěte také

Pozvání do studia dnes přijal profesor Tomáš Petráček, akademický kaplan, církevní historik a také vikář při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové. Je znám svými liberálními postoji a občanskou angažovaností. Za svoji pedagogickou a pastorační činnost obdržel také medaili předsedy Senátu Parlamentu České republiky.

„Měli bychom intenzivně přemýšlet o tom, jak přeorganizovat svět a uspořádat věci tak, aby se podobné hrůzy už znovu stát nemohly,“ říká katolický duchovní a univerzitní učitel prof. PhDr. Tomáš Petráček, Ph.D., Th.D.

Čtěte také

Vrcholí svátky jara, které bývají svěží a barevné, patří k nim také zelená barva. Samozřejmě jde o symbol znovuobnovení sil a regenerace, symbol svěžesti a nového života v přírodě. Stejně tak nám mohou dodat sílu i zelené potraviny, zelenina či bylinky.

Výživová poradkyně Ing. Iva Víravová hovoří v naší radioporadně o síle zelených potravin. „Zelená barva je typická pro období, kdy se v přírodě vše probouzí. A zelené potraviny nám dodají po zimě sílu.“

autor: baj
Spustit audio

Související