Středověký klášter ve sklepě činžáku. Od objevení johanitské komendy v Českém Dubu uplynulo 30 let

10. říjen 2021

Johanitská komenda Svaté Zdislavy a Havla z Lemberka patří k hlavním turistickým atrakcím Českého Dubu. Někdejší opevněný klášter z 13. století objevil pod jedním činžákem ve městě historik Tomáš Edel. Stalo se to 10. října 1991.

„Když se v devadesátých letech minulého století ta komenda objevovala, tak tady to vypadalo jako normální obytný dům. Nikoho nenapadlo, co se skrývá ve sklepních prostorách,“ přiblížil Martin Hess z Podještědského muzea v Českém Dubu. Kopat v něm začal až historik a tehdejší ředitel muzea Tomáš Edel.

Johanitská komenda
"Komenda", tj. opevněný klášter rytířsko-špitálního řádu johanitů, byla založena ve zdejších tehdy neosídlených hvozdech jako strategická "zastávka" na významné kupecké stezce vedoucí z Prahy do Lužice. Založena byla po roce 1237 velmožem Havlem z Lemberka a jeho ženou sv. Zdislavou, která později působila v blízkém špitále. Areál byl několikrát v historii přestavěn, za husitských válek na gotický hrad Krucemburk, v pol. 16. století na renesanční zámek Jana z Operštorfu a po požáru v roce 1858 na měšťanský dům. Roku 1991 došlo k nečekanému objevu po několik staletí "ztraceného" kláštera, který je od roku 1993 zpřístupněn veřejnosti. Komenda dnes představuje patrový komplex kamenných románsko-gotických prostor, z nichž nejvýznamnější jsou Velký klenutý sál, kaple sv. Jana Křtitele a podzemí s 80 metry dlouhou "únikovou" chodbou.

Zdroj: www.muzeumceskydub.cz

Vycházel přitom z historických pramenů, ve kterých se o sídle johanitů psalo. Přesnou polohu kláštera zaniklého za husitských válek ale nikdo neznal.

„On to vzal z pohledu historika, archeologa, že by tady někde ten klášter mohl být. Tím, že tady roku 1858 byl renesanční zámek, který vyhořel. A jak to tak bývá, tak jeho fragmenty lidé používali na stavbu domů. A on si říkal: Jsme v areálu bývalého zámku, jsou tady historické fragmenty, co kdyby tady něco malého mohlo být,“ nastínil Martin Hess.

Johanitskou komendu pak archeologové odkrývali od roku 1991 až do roku 2005. Nejdříve byl podle Martina Hese objeven prostor hlavního sálu, poté malý sál a nakonec odkryli archeologové johanitskou kapli. „Bylo to krásné období, protože bylo hodně lidí nadšených. Tím žil celý Český Dub,“ doplnil Hess.

Návštěvníci památky můžou vidět například johanitský hábit nebo kopii románského kříže, který byl nalezen na nedalekém hřbitově. V Podještědském muzeu v Českém Dubu je také až do 29. října přístupná výstava nazvaná Poutník staletími, která je věnována právě objeviteli komendy Tomáši Edelovi.

Spustit audio

Související