Strážníci v mrazech častěji kontrolují lidi bez domova. Někteří odmítají převoz do ubytoven

2. březen 2018 11:35

Jičínští strážníci v těchto mrazivých dnech častěji kontrolují lidi bez domova a to i několikrát denně. Oni ale chtějí ve svých přístřešcích zůstat a odmítají převoz do ubytoven. V Jičíně je podle městské policie 8 stálých bezdomovců, další se různě pohybují po městě nebo se tu zdržují jen krátce. V ubytovně bývá v těchto dnech kolem 6 lidí, přitom kapacita je dvojnásobná.

Hlídka jičínských strážníků přijela pod velký most na okraji města. Tady je jakýsi přístřešek, kde má útočiště dvojice bezdomovců. Visí tu prádlo, je tu hromada dřeva a z komína se kouří.

Strážník Leoš Jón se je snaží přesvědčit, aby toto místo opustili a šli do ubytovny.

Soňa i její přítel ale odmítají a trvají na tom, že tu zůstanou, přestože v noci tady klesají teploty až k minus 15 stupňům.

„Jako teplo je tady dost. On topí pomalu do deseti hodit a do rána je tam teplo. Takže i když jsou velké mrazy, tak to tady vydržíme. Já jsem dokonce spala jen v kalhotkách, vám řeknu," svěřuje se Soňa.

03799359_0.jpeg

Kontrolovat lidi bezdomova jezdí strážníci v těchto mrazivých dnech podstatně častěji. Domluvit jim, ale aby se nechali odvést do tepla, je prý téměř nemožné.

„Každý den od osmi hodin od večera do půlnoci nebo do rána je pristě objíždíme, ptáme se jich, jestli chtějí spát v ubytovně v Čejkovicích, kde je pracovník městského úřadu v Jičíně. Máme tady dva až tři, kteří nám to stále odmítají s tím, že mají své bydlení," říká Leoš Jón, zástupce velitele městské policie v Jičíně.

Mrazy už by podle meteorologů měly od zítřka začít polevovat, v kontrolách ale bude městská policisti pokračovat.

bezdomovec - lidé bez domova
Spustit audio

Související