Strážci KRNAPu se zaměřili na kontrolu povolenek pro vjezd na území parku

22. červen 2018 10:43

Kvůli zvyšující se návštěvnosti našich nejvyšších hor Správa Krkonošského národního parku mnohem častěji kontroluje povolení k vjezdu. Někteří řidiči totiž nerespektují zákazové značky a riskují tak vysoké pokuty. Řidiči se s kontrolami sekají  po celých Krkonoších a to nejen přes den, ale i v nočních hodinách.

„Dobrý den, strážce Krkonošského národního parku, kontrola povolení vjezdu," David Papík zastavuje dodávku. Je vidět, že nemá povolenku umístěnu na čelním skle vozidla. „Povolení k vjezdu by mělo být umístěno viditelně za čelním sklem. Aby bylo možná kontrola i kdyby to auto někde stálo. Abychom to měli možnost zkontrolovat i bez řidiče."

Řidč povolení hledá a nemůže jej najít. „Pokud nemáte povolení, tak jste se dopustil přestupku proti zákonu. Za to vám hrozí bloková pokuta ve výši 10 tisíc krun na místě," říká David Papík a uděluje řidiči pokutu ve výši 200 korun a nesmí pochopitelně dál pokračovat v jízdě.

„Právě v tuto dobu, před začátkem letní sezóny a v jejím průběhu je ten tlak na nelegální vjezdy na území národného parku vyšší. Takže logicky i v tuto dobu se na to strážci víc zaměřují," říká Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku.

Strážci KRNAP zintenzivnili kontroly na cestách při vjezdu národního parku

Pokud se po Krkonoších pohybují řidiči bez povolenek, tak jim hrozí pokuty.

„V případě, že na území národního parku vjede člověk bez platného povolení a strážce jej chytí, tak zahajují buď příkazní řízení na místě. Ta pokuta může být až do výše 10 tisíc korun. Při závažnějších přestupcích zahajují přímo správní řízení," vysvětluje Radek Drahný.

Pohybují se ti lidé třeba také někde přímo na hřebenech nebo pod hřebeny Krkonoš?

„I takové situace jsou. Většinou se jedná o takovou slepou důvěru GPS navigaci, kdy člověk prostě slepě následuje navigaci a nedodržuje dopravní značení. A dokáže prostě vjet až do první zóny národnho parku," říká strážce Michal Štepánek.

Strážci národního parku budou v kontrolách pochopitelně pokračovat v průběhu celého roku.

Strážci KRNAP zintenzivnili kontroly na cestách při vjezdu národního parku
Spustit audio

Související