Stranou zájmu návštěvníků zůstal na hradecké hvězdárně asi nejzajímavější úkaz astronomického roku

11. červen 2021 09:51

Astronomové z hvězdárny v Hradci Králové nabídli návštěvníkům možnost sledovat částečné zatmění Slunce. Připraven byl dalekohled, projekce na monitoru nebo speciální brýle na pozorování Slunce. Co chybělo, to byli právě samotní návštěvníci. Jejich počet by se dal spočítat na prstech - možná i proto, že dopoledne před zatměním bylo v Hradci pod mrakem.

„Moc velký zájem nečekáme. Jednak jsou mraky a také ono zatmění nastává v době, kdy je většina lidí v zaměstnání. K tomu všemu ani propagace od hvězdáren nebyla v letošním roce moc veliká, kvůli protiepidemickým opatřením. Takže většina hvězdáren není ještě v úplně plném provozu," říká Pavel Kabrhel z hradecké hvězdárny.

Čtěte také

Pár minut před začátkem zatmění Slunce byl docela skeptický a ve výsledku se vlastně ani příliš nespletl. Zaměstnanci hvězdárny hráli, řešeno sportovní mluvou, s návštěvníky málem přesilovku. A ti, co zvažovali, že přijdou, a nakonec nepřišli, možná v té chvíli ještě ani nelitovali. Přes mraky nebylo vidět nic a tak nejzajímavější pohled na zatmění v Česku byl přes mobilní aplikaci na stream z hvězdárny v Brně.

Nakonec se příroda přeci jen smilovala a přibližně deseti návštěvníkům nabídla i v Hradci Králové pohled na sluneční kotouč částečně zakrytý Měsícem.

Mraky se roztrhaly právě v čas, zatmění bylo na vrcholu.
„Tak už je to tam vidět. Konečně i u nás."

Astronomové z hvězdárny v Hradci Králové nabídli návštěvníkům možnost sledovat částečné zatmění Slunce

„Ukázalo se to právě na maximum, byly trošku mraky, ale úkaz byl vidět pěkně," říkal jeden z návštěvníků Robert Sitař.

Sluneční zatmění způsobené přechodem Měsíce před Sluncem je k vidění nepravidelně. Zatím poslední pozorovatelné z Česka bylo v roce 2015. Další přijde ale hned příští rok a bude i zajímavější. Protože v říjnu si Měsíc v uvozovkách ukousne větší kus než necelou pětinu, která se schovala letos.

Čtěte také

„Návštěvníci mohou přijít příští rok a možná uvidí lepší zatmění," říká Pavel Kabrhel. Vzápětí ale dodává, že ani tak moc zajímavějších úkazů než tohle zatmění letos na středoevropské obloze k vidění nebude.

Pokud jde o úplné zatmění Slunce, které nabízí nesrovnatelný zážitek, budeme se za ním muset vypravit do zahraničí. V Evropě se dočkáme v letech 2026 a 2027.

V Česku potom výrazně později, říká hradecký astronom Jan Veselý.
„Pokud bychom čekali na prstencové zatmění Slunce u nás, tak se dočkáme v roce 2093. A úplné zatmění, což je ten nejefektnější jev pokud jde o zatmění Slunce, tak to u nás uvidíme příště až v roce 2135."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související