Strakonický hrad láká k návštěvě i o Vánocích. Nabízí pestrou výstavu betlémů

17. prosinec 2022

Příjemné adventní zastavení si můžete dopřát i v jihočeských Strakonicích. Stojí tam mohutný gotický hrad. V rozsáhlém středověkém areálu na břehu řeky Otavy sídlí muzeum, které nabízí nejenom zajímavé stálé expozice, ale v předvánočním čase i výstavu betlémů.

„Teď tu máme pět nových expozic,“ říká ředitelka Muzea Středního Pootaví Strakonice Ivana Říhová. Sedíme v její pracovně ve strakonickém hradu, ve kterém muzeum sídlí. Mohutná stavba, která byla vybudována na počátku 13. století, prošla v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí. Během ní došlo k objevu mnoha unikátních nástěnných maleb a malovaných stropů. A také k proměně stálých expozic.

„Protože v části strakonického hradu bývala komenda maltézských rytířů, rozhodli jsme se věnovat rytířům část výstavních prostor. V samotných Strakonicích maltézský řád působil bezmála sedm set let, až do první republiky. Naše výstava se ale zabývá i vznikem řádu v Jeruzalémě nebo jeho současnými aktivitami,“ vysvětluje Ivana Říhova.

V nejstarší části hradu našly své místo výstavy věnované strakonickým atributům. „Máme tady expozici ČZ, tedy zbraně a motocykly, dále tu je samozřejmě výstava dud, u nich je expozice lidového divadla a nechybí ani výstava věnovaná textilnímu průmyslu,“ vyjmenovává ředitelka muzea.

Betlém v krabičce od sirek

Během roku stálé expozice doplňují různé sezónní výstavy, teď o Vánocích to je výstava betlémů. „Je zaměřená na betlémy z různých materiálů,“ vysvětluje etnografka Irena Novotná. Více než stovka jesliček zaplnila prostor středověké kapitulní síně a vedle tradičních dřevěných, papírových nebo skleněných betlémů je na ní možné spatřit i méně obvyklé výrobky z čokolády, těsta nebo mýdla.

Detailní informace o jednotlivých výstavách i otevírací době stálých expozic na strakonickém hradě najdete na webových stránkách Muzea Středního Pootaví.

Slaměné jesličky
autor: Filip Černý
Spustit audio