Stovky věcí uchovává ve skladu nálezů a ztrát hradecká radnice. Každou z nich musí tři roky evidovat

14. červenec 2020 08:30

Jízdní kola, telefony, peněženky a mnoho dalšího je uloženo ve skladu nálezů a ztrát hradeckého magistrátu. Tam se totiž ukládají všechny odevzdané předměty ve městě. V tuto chvíli jich tam je téměř 600.  Když si je majitel nevyzvedne do 3 let, stávají se majetkem radnice.

„Téměř každý den zavolá na linku 156 někdo, kdo učinil nějaký nález," říká mluvčí městské policie Hradec Králové Simona Pacltová.

Někdy stážníci vyjíždí k nálezům i několikrát za den.
„My věc převezmeme, založíme úřední záznam. A popřípadě zkusíme dohledat majitele. Pokud jej dohledat nelze, tak se to i s oním úředním záznamem předává na magistrát města na ztráty a nálezy. A oni si to potom už řeší po své ose."

Podle Kateřiny Šmídové z hradeckého magistrátu můžou lidé přinést nalezený předmět přímo na radnici.

Klíče často končí ve ztrátách a nálezech

Ta v tuto chvíli eviduje téměř 600 odevzdaných věcí.
„Největší část tvoří samozřejmě peněženky, potom mobilní telefony, klíče a dost často se také ztrácí jízdní kola. Nalezené věci, které nebyly vydány majitelům, zůstávají dle občanského zákoníku po dobu tří let uloženy na ztrátách a nálezech. A po uplynutí této doby se dle směrnice rady města řeší jejich prodej nebo případná likvidace."

Čtěte také

Na koho se můžou obrátit lidé, kteří něco ztratili, dodává Kateřina Šmídová.
„Lidé se mohou podívat na internetové stránky města www.hradeckralove.org a tam pod složkou ztráty a nálezy najdou seznam věcí, který je pravidelně aktualizován. Při vyzvednutí dané věci je nutné, aby byl nález důkladně popsán a člověk, který se o něj hlásí, se musí prokázat dokladem totožnosti."

Podle hradecké radnice se zhruba polovina ztracených věcí vrátí ke svým majitelům. Zbytek se po 3 letech stává majetkem města.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související