Stovky policejních hlídek se po celém Česku zapojily do dalšího ročníku Speed Marathonu

19. duben 2018 09:55

Řidiči se mohli i v Královéhradeckém kraji setkat s policisty a jejich radary. Po celé republice měřili na zhruba tisícovce míst. Akce měla preventivní charakter, i proto policisté dopředu nahlásili její rozsah i přesná místa měření. Přesto si někteří řidiči dojeli pro pokutu.

V některých případech možná i proto, že hlídky měřily i na netradičních místech - třeba i na silnicích třetích tříd. Na každém z nich zhruba hodinu a pak se přesunuly na další místo.

Třeba v Obědovicích byla hlídka v uvozovkách „úspěšná", potvrzuje policistka, která právě tam rychlost měřila: „Dnes jsme zastavili tři řidiče, kteří porušili pravidla silničního provozu. Největší překročení rychlosti bylo o víc jak 20 kilometrů za hodinu a to v obci."

Dopravní policie měří rychlost mezi Pardubicemi a Přeloučí

Tato hlídka se pak přesunula do Staré Skřeněře nedaleko Nového Bydžova, právě na silnici třetí třídy. Tam za hodinu projelo asi deset aut, všechna v souladu s limitem. Stará Skřeněř přitom nebyla vybrána náhodou - jako jedno z míst pro měření vzešla z únorové ankety, ve které hlasovali řidiči nebo třeba i místní obyvatelé.

Jedna z nich - Stanislava Řádková - vidí problém hlavně v motorkářích: „Jednu jedinou motorku jsem v životě viděla jet pomalu. Jinak ti lítají jak blázni. A hodně je tu teď dětí, hodně lidí se přistěhovalo. A to jde pak už o život."

Že to na podobných místech řidiči mnohdy neřeší - protože hlídky na takových místech nebývají - potvrdila i místostarostka nedalekého Starého Bydžova Lenka Paštiková ze sdružení Spokojená obec: „Ta hustota provozu vzrostla za poslední roky. A nehledě na to, že já pracuji jako učitelka v mateřské škole, tak kolikrát při tom přecházení silnice s dětmi máme opravdu strach. Protože od horizontu od Hlušic, tam je to docela nebezpečné. Jezdí tam učňové a opravdu ta rychlost je někdy nepřiměřená."

02441120.jpeg

Podle krajské policejní mluvčí Lenky Burýškové zapojili policisté do akce prakticky všechny funkční a dostupné radary, Richard Hušek z dopravní policie k tomu dodal, že i když se do terénu vydalo přes padesát členů krajské dopravky, bylo to pořád málo.

Podobné akce ale podle Richarda Huška mají smysl, i když jsou hlášené dopředu: „Proto my ty akce pořádáme a věříme, že pomáhají a snižují ty následky. Ale spíš zvyšují povědomí řidičů a veřejnosti obecně o bezpečnosti na silnicích."

Letošní ročník Speed Marathonu nejspíš nebyl poslední, posílit prevenci chtějí policisté i mimo podobné akce.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související