Stovky lyžařů vyrazily do Krkonoš na první lyžovačku. Začátek sezóny je to ale hodně nezvyklý

19. prosinec 2020 09:10

Azurová obloha, mírně pod nulou, sluníčko. Takové podmínky čekaly návštěvníky při zahájení lyžařské sezóny v Krkonoších. Sněhu je málo, na svazích leží hlavně technický. Otevření areálů provází značná omezení. Na jejich dodržování dohlíží pracovníci areálů. Hotely a restaurace zůstávají zavřené. 

Čtěte také

V našich nejvyšších horách se aktuálně lyžuje ve Špindlerově Mlýně, ve Skiresortu Černá hora-Pec, Na Pomezkách v Malé Úpě a v Mladých Bukách.

„Já bych tedy upřímně řečeno šel raději na běžky, ale ono to nejde. Kromě nafoukaného sněhu na sjezdovce tady nic není," říká Pavel, který si přijel z Prahy zalyžovat na Černou horu.

Mladá závodnice Michaela přijela trénovat s dědečkem.
„Vzhledem k tomu, že nemůžeme odjet do Rakouska, kam jsme se chystali, tak jsme vyrazili aspoň do Krkonoš, abych si to letos poprvé zkusila."
„Je to špatné, co vám mám na to říct. Jindy už máme za sebou tři ledovce."

Plánují, že budou chodit lyžovat každý den dopoledne.
„Už jsme se těšili. Jsme lyžaři od malička."

Čtěte také

Daniela Růžičková spolu s kolegyní Denisou už nachystaly výdejní okénka a veškerý sortiment, tedy kromě alkoholických nápojů, kterou budou lyžařům nabízet.
„Sezení pro lidi tu je, máme lehátka, počasí je hezké. Tak věříme, i když se nemůže pít alkohol, že si lidé u nás aspoň lidé dají kávu nebo čaj."

Kromě nezvyklé situace ve stáncích a občerstvovacích stanicích, čekají lyžaře další omezení v celém areálu.

„Nenabízíme skipas na všech šest areálů Skiresortu Černá hora-Pec, ale prodáváme skipasy pro každý areál zvlášť. Kapacita v jednotlivých areálech je navíc omezena a proto rozhodně doporučujeme nakoupit si skipasy online v nějakém předstihu," vysvětluje za Skiresort Černá hora-Pec Zina Plchová.

Čtěte také

Upravit se musely také například prostory u pokladen nebo na nástupištích u vleků a lanovek.
„Abychom zajistili dostatečné rozestupy mezi lidmi a také moderování fronty. Máme tu i koordinátory, protože předpokládáme, že v dalších dnech bude návštěvníků víc. A v ten moment určitě potřebujeme zajistit, aby vše probíhalo podle stanovených pravidel."

„Hlídám, aby lidé dodržovali rozestupy, měli zakrytá ústa a nos. Máme tu i semafor, když je ve vnitřních prostorách víc jak šest či sedm lidí, tak se rozsvítí červená a lidé musí počkat, aby se nepotkávali," říká Miroslav Kněz, který dohlíží na situaci u dolní stanice lanovky na Černou horu v Krkonoších.

Spustit audio

Související