Stovky lidí využívají ve Dvoře Králové služeb terénních pečovatelek. Ty s nimi tráví stále víc času

20. listopad 2020 15:04

Ve Dvoře Králové nad Labem využívají zhruba čtyři stovky lidí služeb terénních pečovatelek. Kromě Diakonie je má k dispozici také městem zřízená pečovatelská služba. Její zaměstnankyně přitom v poslední době péčí o klienty tráví stále více času.  

Rodinný domek v okrajové části Dvora Králové nad Labem. Žijí v něm manželé Svobodovi, kteří se s ohledem na svůj zdravotní stav neobejdou bez pomoci pečovatelské služby.

Čtěte také

Jednaosmdesátiletý Petr Svoboda velmi špatně chodí, jeho manželka je na tom podobně a před několika týdny si navíc zlomila ruku. Pečovatelky u nich mají spoustu práce.
„Ráno jídlo, v poledne ohřát oběd, když mluvím za sebe. U manželky je to komplikovanější. Takže teď má plnou péči na hygienu a vůbec na veškeré životní potřeby. Co pro někoho představuje maličkost, tak pro nás je nepřekonatelný problém."

Terénní pečovatelka tak ke Svobodovým zajíždí dvakrát denně, pokaždé na zhruba půl až tři čtvrtě hodiny. Jak ale dodává Renata Truhlantová, někdy se péče protáhne.
„Paní třeba zrovna včera odjížděla k lékaři na kontrolu, takže jsme naši ranní návštěvu museli rozdělit do dvou částí. Museli jsme jet ráno kvůli sanitce a potom jsem se ještě vracela za panem Svobodou."

Klientů s velkými zdravotními problémy přitom stále přibývá. Zatímco dříve pečovatelky řadě lidí třeba jen dovezly nákup, nebo pomohly s úklidem, teď se často starají nejen o celou domácnost, ale třeba i kompletní hygienu seniorů.

Čtěte také

„Tráví se u nich podstatně víc času právě proto, že jsou ti lidé v horších zdravotních stavech a potřebují větší objem péče," vysvětluje vedoucí královédvorské pečovatelské služby Marcela Hauke.

K některým klientům tak její kolegyně zajíždí i sedmkrát denně.
„U klientů strávíme denně třeba také čtyři až pět hodin."

Důvodů je několik. Část lidí ani přes zhoršený zdravotní stav nesežene místo v domově pro seniory, jiní chtějí co nejdéle zůstat doma. To je i případ zmiňovaných manželů Svobodových.

„Chceme být doma, ještě na tom nejsme tak špatně, abychom museli být někde v nějakém zařízení," dodává Růžena Svobodová. O ni i manžela se navíc zčásti stará dcera, která bydlí nedaleko.

Spustit audio

Související