Stovky dětí z mateřských a základních škol na Vrchlabsku se zapojily do sběru kaštanů

4. říjen 2018 09:50

Spousta dětí z mateřských a základních škol na Vrchlabsku se zapojila na podzim do sběru kaštanů. Letos jich je podle lesníků hodně. Děti lesní plody suší a odnáší na Správu Krkonošského národního parku nebo do infocenter, kde si je strážci přebírají. Cílem je vytvořit dostatečné zásoby pro lesní zvěř na zimu. Sbírat kaštany se s dětmi vypravila i reportérka Kateřina Kohoutová.

Kaštany potřebují lesníci v Krkonoších. Proto vyhlásili tradiční sběr. Zapojit se může kdokoli

Kaštany (ilustrační foto)

Správa Krkonošského národního parku vyhlašuje sběr kaštanů a dalších lesních plodů, hlavně žaludů a jeřabin. Důležité je, aby byly plody suché. Lesníci si už začínají dělat zásoby, aby lesních plodů měli pro zvěř dostatek. Během zimy je budou podle potřeby rozvážet do obor. Každoročně se podaří nasbírat desítky metráků kaštanů. Velký zájem o sbírání kaštanů mají hlavně mateřské školy.

Děti z mateřské školy Labská dorazily z třídy do šatny a začínají se oblékat, protože je čeká procházka. Jejich cílem bude místní a budou tam sbírat kaštany.

Šestiletý Ondra se spolu s ostatními dětmi rozběhl po parku: „Sbíráme kaštany. Už jsem jeden našel. A potom je všechny dáme zvířátkům."

„Chodíme s dětmi na kaštany hned, jak začnou padat. letos je jich poměrně hodně. Myslím, že už jich máme 8 až 10 kilogramů. Pro děti je to velká zábava, běhají po venku a sbírají. A hlavně poznávají přírodu. Ale poznávají také barvy, tvary a velikosti," říká Drahuše Pašková, učitelka v mateřské školce.

Kaštany (ilustrační foto)

Do sběru se zapojili také rodiče. Přinášejí nasbírané lesní plody, které spolu s dětmi nasbírali doma.

„Určitě. Děti jsou tak nadšené, když jdeme kaštany sbírat, že to přenesou i do rodin," doplňuje Drahuše Pašková.

Velkým zážitkem je potom pro děti, když se velké množství kaštanů vezme a přenese na Správu Krkonošského národního parku.

„Kaštany rozdělíme do menších pytlíčků, aby každé dítě mohlo nést svoji taštičku s příspěvkem pro zvířátka," dodává Drahuše Pašková.

Zájemci o sběr mohou kaštany na infocentra nebo přímo na Správu Krkonošského národního parku přinášet v podstatě až do příchodu zimy.

Spustit audio

Související