Stovku oslavila Jitka Domáňová z Náchoda. Optimismus a energii má ale pro všechny na rozdávání

17. červen 2019

Zveme vás na krátkou návštěvu do Náchoda za dámou, která oslavila v plné svěžesti své 100. narozeniny. Gratulanti si u oslavenkyně paní Jitky Domáňové doslova podávají dveře už několik dní a přidala se k nim i redaktorka Romana Pacáková, která paní Jitku navštívila v jejím bytě v náchodském Domově Harmonie. 

Na otázku, jaké to je, dožít se stovky, paní Jitka odpověděla věcně, že žije docela normálně, jen se jí zdá, že je jí v těchto dnech věnováno zbytečně moc pozornosti. Dlouhověkost prý mají v rodině.

Sokolské heslo: ve zdravém těle zdravý duch!

Paní Jitka Domáňová se narodila 10. června 1919 na Žernově. Chodila na obecnou školu na Žernově a pak na měšťanskou školu v České Skalici. Jak bylo tehdy obvyklé, po škole začala pracovat s rodiči na jejich hospodářství. Na Žernově se paní Jitka zapojila do Sokola, od svých 15 let byla náčelnicí.

Hedvika Trutnovská se narodila za císaře Franze Josefa a pamatuje všech 11 prezidentů republiky

Hedvika Trutnovská, která se 11. února dožije 107 let, spolu s redaktorkou Blankou Malou

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které mají vliv na dlouhověkost je podle vědců genetika, bez ohledu na to, co jíte a kolik kilometrů uběhnete. V nové studii identifikovali vědci některé z genů, zodpovědné za dlouhověkost a doufají, že nám výsledky pomohou lépe porozumět, proč a jak se někteří lidé dožívají sta a více let. 

V roce 1941 se provdala do Náchoda za pana Ladislava Dománě, narodila se dcera Jitka a když se rodina přestěhovala do Dobrušky, rozrostla se o syny Ladislava a Milana.
Po návratu do Náchoda paní Jitka vystudovala zdravotní školu a pracovala na různých pozicích ve zdravotnictví až do svého odchodu do důchodu.

Svůj volný čas věnovala hlavně rodině a také přátelům z pěveckého sboru Hron, kde s manželem působili mnoho let.

V roce 1978 paní Jitka ovdověla a vrátila se do rodného domu na Žernově. Zde se starala o svého otce, věnovala se sedmi vnoučatům a hlavně práci na zahrádce, aktivně se účastnila sousedského života.

Jitka Domáňová z Náchoda oslavila své 100. narozeniny

Když jí bylo 80 let, předala starost o rodný dům dceři a svůj nový domov našla v penzionu Harmonie v Náchodě, kde ve svém bytě žije už dvacet let. Po návratu do Náchoda paní Jitka Domáňová ještě 15 let jezdila na kole do sokolovny cvičit a jak říká, byla to pohoda.

Protože celý život cvičila, fyzicky pracovala, zajímala se aktivně o dění kolem sebe i ve světě, a také každý den začínala písničkou, ve svých 100 letech je velmi vitální a optimismus a energii by mohla rozdávat.

Těší se z návštěv svých dětí, vnoučat i pěti pravnoučat. Jediné, co jí trošku trápí, je postupné slábnutí zraku, protože to ji omezuje v pohybu a nemůže tak dobře číst, dělat ruční práce a luštit oblíbené křížovky.

Paní Jitka Domáňová slaví 100. narozeniny

Velká rodinná oslava 100. narozenin paní Jitky Domáňové se konala v jejím rodném Žernově.

Přejeme pevné zdraví a ještě mnoho pěkných dní s Vašimi nejbližšími, paní Jitko!

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka