Stopněte si letadlo. Miky Škoda šílenými výzvami motivuje lidi

17. červenec 2019

Můžeš (po)dělat cokoli. Svou novou knihou chce pardubický dobrodruh inspirovat ty, kteří by chtěli zkusit něco nového. Zároveň si ale uvědomuje, že ne všechno musí vyjít.

„Jsem v rozporu s těmi americkými motivátory, kteří říkají, že člověk zvládne všechno, co si přeje. Mně to připadá jako hrozná blbost, která nefunguje sama o sobě. Knížka to tedy má nějak posadit na zem. Člověk by se přesto po prvním neúspěchu neměl hned vzdávat a nadávat, že se mu nic nedaří," tvrdí Miky Škoda.

Cílovka? On sám mínus deset let

Autor si při psaní knihy představoval sám sebe, když mu bylo nějakých sedmnáct nebo osmnáct let. „Tehdy jsem přemýšlel, jestli je vůbec možné cestovat bez cestovky, bez peněz, začít podnikat, poznávat různé sociální bubliny. Je to psané životopisně na mých osobních příbězích s konkrétními prvky toho, co jsem se musel naučit sám. Někdy se mi nedařilo, byl jsem nějakou dobu v dluzích. Dokud člověk žije, život nekončí. Dá se s tím naložit kreativně a něco na tom příběhu postavit."

Miky Škoda v Istanbulu

Kniha má ještě podtitul O všem, co mi ve škole neřekli. „Na školu vzpomínám v dobrém. Dala mi spoustu věcí, jenom bohužel málo užitečných. Je důležité mít nějaký všeobecný přehled. Ale ve škole mi skutečně neřekli, že třeba můžu podnikat. Všichni se mě ptali, co ze mě jednou bude ve smyslu zaměstnání. To mě strašně dlouho frustrovalo. Neřekli mi, že můžu do třiceti hledat své talenty a není to problém. Je fajn se najít dřív, ale pokud to nezvládnu, nemůžu si to vyčítat."

Nechtěli ho, založil si sám

Miky Škoda taky stojí za známým dobrodružným cestovatelským závodem LowCost Race. „Hlásil jsem se do závodu jednoho výrobce energetických nápojů. Během něj se po Evropě dalo platit jenom plechovkami tohoto nápoje. Nedostal jsem se tam. Říkal jsem si, že nemůže být tak složité založit závod po Evropě. Zároveň jsem měl zkušenosti s vedením skautů, měl jsem za sebou pořádání spousty akcí pro veřejnost."

Stanování v Gruzii

Dnes se už klání jmenuje X-Challenge. „Je to taková platforma o tom, jak se i v běžném životě posouvat dál. Nejde jenom o vycestování v létě. Dáváme výzvy taky během roku díky mobilní aplikaci. Účastníci se třeba fotí s cizím prezidentem, dělají demonstraci za záchranu neexistujícího zvířete, ale taky stopují letadla."

Jak se dá stopnout letadlo? „Můžete chodit po letišti a ptát se lidí, kteří vypadají jako piloti, jestli by vás nevzali do vzduchu. Anebo se ptáte lidí na ulici, jestli náhodou nevlastní letadlo. Jedna účastnice dokonce vběhla na ranvej soukromého letiště a stopla rozjíždějící se letadlo," což ale Škoda rozhodně nedoporučuje.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související