Štola na zlato u Jílového u Prahy bude opět zpřístupněna

1. duben 2003

Starou štolu na zlato zpřístupní po zimní přestávce od tohoto víkendu Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. Opět bude atraktivní součástí naučné stezky, která doplňuje stálou muzejní expozici, věnovanou právě historii dobývání tohoto vzácného kovu v České republice.

Štola sv. Josefa v Dolním Studeném bude v sezoně otevřena od dubna do října o sobotách, nedělích a svátcích, v ostatní dny po objednání. V červenci a srpnu si ji budou moci zájemci prohlédnout také od úterý do pátku od 13:00 do 17:00.

Prohlídková trasa podzemím je dlouhá zhruba 200 metrů a je velmi dobrodružná. Zájemci totiž dostávají na cestu přilby a pláště, neboť chodba je poměrně úzká a v některých místech nízká. Prohlídka proto není vhodná pro handicapované občany a osoby trpící klaustrofobií neboli chorobným strachem z uzavřených prostorů. Ve štole je po celý rok stejná teplota - zhruba osm stupňů Celsia.

Naučná stezka Jílovské zlaté doly má dvě části - okružní a jednosměrnou. Celkem jde o trasu v délce devíti kilometrů. Vychází z Jílového u Prahy, kam se i vrací. Z jednoho jejího bodu se turisté mohou vydat po břehu Sázavy do blízkého Kamenného přívozu. Zhruba pět minut od štoly je další technická památka - železniční viadukt nad roklí Kocour. Jde o nejvyšší kamenný most ve střední Evropě, jehož výška přesahuje 40 metrů. Vlaky po něm jezdí od roku 1900.

Spustit audio