Štětkoun africký je pestře zbarvené prase. Safari Park Dvůr Králové se pyšní narozenými čtyřčaty

29. květen 2021 08:45

V evropských zoologických zahradách žijí dvě stovky těchto afrických prasátek, ale jen málokterá z nich se může pochlubit čtyřmi novými mláďaty. Pruhovaná selata se právě chystají prozkoumat venkovní svět, protože první měsíc života prožila pod přísným dohledem matky jen uvnitř expozice.

Čtěte také

Z toho, že dobře prospívají, se těší zoolog Jiří Hrubý, kterého při návštěvě dvorského safari parku objevila redaktorka Dana Voňková až na stavbě staronového hrošího výběhu.

Štětkoun africký je pestře zbarvené prase s noční aktivitou. Na západě Afriky má srst více do červena, jižněji tmavé tělo se světlou hlavou. Protáhlé ušní boltce jsou často zakončené štětkou delších chlupů. Dlouhá hříva směřuje od hlavy na hřbet. Oproti savanovým prasatům mají samci jen nevýrazné kly.

Štětkouní skupinu tvoří zhruba15 jedinců, které vede dominantní samec. Samice staví „hnízdo“ z travin, ve kterém mláďata stráví několik dní po narození.

Štětkoun je všežravec s převahou rostlinné složky, ale dokáže ulovit i menší obratlovce. Je také dobrý plavec a rychlý běžec.

Safari Park Dvůr Králové chová tři dospělé štětkouny africké a od května 2021 i čtyři jejich mláďata.

Čtěte také

Mláďata se narodila první květnový víkend. Ošetřovatelé po příchodu mláďat na svět „zamalovali" okno vedoucí do vnitřní expozice štětkounů tak, aby samice měla na odchov mláďat klid. Až po preventivní prohlídce začali postupně nátěr smývat a teď už mohou čtyři pruhovaná selata konečně sledovat i návštěvníci.

Celá skupina zatím tráví čas uvnitř expozice, kde matka selat vytvořila obdobně jako v přírodě zvláštní hnízdo ze stébel sena, podestýlky a dalších materiálů. Brzy se ale čtyřčata budou moci vypravit i do venkovní expozice.

V evropských zoo žije kolem dvou set štětkounů. V posledním roce se však narodilo jen 12 mláďat.

Safari Park Dvůr Králové je rozmnožil jako první česká zoo v roce 2015.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související