Štěstí přeje připraveným. Jak odradit bytové zloděje a ochránit domov při delší nepřítomnosti?

25. červenec 2019

Jak si zabezpečit domov v době delší nepřítomnosti, například při odjezdu na dovolenou? Jaké jsou novinky v zabezpečení domů, bytů, oken a dveří? Odborník Jan Hrnčíř vám poradí v naší radioporadně.

Mnoho z našich posluchačů se chystá na dovolenou. Máte nějaké rady ohledně zabezpečení domů?
Rad mám hned několik. Zaprvé nezveřejňovat například na sociálních sítích kdy a na jak dlouho odjíždíme. To působí jako pozvánka pro zloděje, protože spolu s již nasdílenými fotkami z domácnosti přesně vědí, kdy mají přijít a jak velké vozidlo si s sebou vzít.

Druhá rada je nezanedbat zabezpečení bytu nebo domu. Těsně před dovolenou asi nikdo nebude plánovat a realizovat složitou montáž alarmu s napojením na pult centrální ochrany, ale existují i mnohem jednodušší způsoby.

Tak jaké například?
Pokud chceme jednoduchá, ale zároveň praktické řešení, je dobré se poohlédnout po takzvaných systémech all-in-one, neboli vše v jednom.

Jak si zabezpečit domov v době delší nepřítomnosti? Třeba zařízením na simulaci přítomnosti

Jan Hrnčíř ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Odborník Jan Hrnčíř v naší radioporadně na téma: Jak si zabezpečit domov v době delší nepřítomnosti? Novinky v zabezpečení oken a dveří. Zařízení na simulaci přítomnosti.

Například májí vestavěnou kamerku, pohybové čidlo, mikrofon, reproduktor i sirénu.

Dokáží spolehlivě rozeznat pohyb v zorném poli a nejenom že dojde k aktivaci sirény, ale okamžitě obdržíte i notifikaci na mobilní telefon, případně chytré hodinky. Pak už stačí jen kouknout na video přenos a zavolat místní policii.

Navíc jste schopni i poskytnout popis pachatele, což může významně pomoci policii při jeho dopadení.

Tohle je jedno zařízení, ale co když chci zajistit více pokojů?
Systémy "vše v jednom" lze velmi jednoduše rozšiřovat. Máme například další kamerku, nebo bateriově napájené pohybové čidlo či takzvaný intelli tag, což je čidlo pro okna či dveře, které dokáže rozeznat již pokus o vloupání pomocí otřesů.

Alarm vám pomůže ochránit váš majetek (ilustrační foto)

Celý systém pak lze jednoduše ovládat pomocí již zmíněné aplikace, případně jednoduchou klíčenkou, kterou využijeme pro zajištění systému při odchodu z domu, zapnutí nočního režimu, nebo třeba vyhlášení nouzového poplachu, což je dobré například pro seniory.

A disponují takovéto systémy i nějakými dalšími funkcemi?
Systém nás například upozorní notifikací na návrat dětí domů, což je dobré pro rodiče, kteří jsou v práci do pozdních odpoledních či večerních hodin.

Umí komunikovat s kouřovým čidlem. A kameru lze aktivovat kdykoliv, když se chcete podívat třeba co dělá váš domácí mazlíček.

Jak dlouho zabere montáž takovéhoto systému?
Nejsložitější je vyjmutí alarmu z krabice. Poté již stačí pouze zapojit do zásuvky, položit na správné místo a spárovat s aplikací.

Alarm vám pomůže ochránit váš majetek (ilustrační foto)

Přidání všech periferií poté probíhá také s pomocí mobilního telefonu, kde vidíme tipy kam čidlo umístit.

A jsou nějaké další způsoby zabezpečení například pro rodinné domy?
Alarm nás upozorní pokud již k vloupání dochází, ale pokud mu chcete zamezit, je dobré z dlouhodobého hlediska řešit například vstupní dveře, okna a podobně. Pro okna se dnes velmi často používají rolety, které poté plní dvojí funkci. Jak ochrannou, před vloupáním, tak vám i zpříjemní příjezd z práce domů, protože odcloní slunce a vy se tak nevracíte do rozpáleného domu.

Jak tedy řešit zabezpečení vstupních dveří?
Základem jsou vždy kvalitní dveře s kováním. Dnes se čím dál více používají vícebodé zámky, které velmi dobře odolávají pokusům o vyražení či vypáčení dveří. Samozřejmostí by pak měla být i kvalitní cylindrická vložka a kování minimálně ve třetí bezpečnostní třídě.

Klíč v zámku (ilustrační foto)

A samozřejmě zamykat, zamykat a zamykat. Dnes evidujeme obrovský nárůst vloupání v průběhu noci, kdy mají majitelé pouze zabouchnuto. Překonat takové dveře je potom otázkou sekund.

Jsou v oblasti zámků nějaké novinky?
Dnes již není problém pořídit takzvaně chytré zámky. Těch je na trhu hned několik druhů a umožňují odemykání například mobilem, číselným kódem nebo čipem. Ty pokročilejší pak dokonce vzdálené odemykání či vzdálené zřízení přístupu.

To se hodí hned z několika důvodů. Například potřebujete někoho vpustit do domu aby vám zalil kytky, tak mu jednoduše zřídíte z aplikace v mobilu dočasný přístup, odešlete autorizační SMS a jemu potom bude umožněn vstup po stanovenou dobu a den. Nebo v případě havárie vody odemknete dveře správci nebo hasičům například z pláže v Chorvatsku.

Jan Hrnčíř ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takovou třešničkou je potom plná evidence průchodů dveřmi a nastavitelné notifikace, kdy mi na mobilu vyskočí hlášení, že jsou děti doma zpět ze školy.

Jak vypadá takové zapojení chytrého zámku do chytré domácnosti v praxi?
Těch způsobů je mnoho ale za všechny alespoň dva typické. Odcházím do zaměstnání. Při odchodu stisknu tlačítko těsně vedle dveří a to spustí scénář Odchod práce, kdy dojde k zatažení rolet, vypnutí světel, spuštění alarmu a uzamknutí dveří.

A naopak při příchodu domů odemknu dveře aplikací, kódem nebo čipem a systém mi rozsvítí světlo v předsíni, vytáhne rolety v kuchyni a obývacím pokoji a vypne alarm.

Celou radioporadnu s Janem Hrnčířem si můžete poslehnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související