Štěstí, lásku a pohodu! To rozdává už přes 50 let všem milovníkům hudby legendární kapela Kantoři

26. prosinec 2022

Housličky, flétnička, bubínek a samozřejmě Kantoři, legendární hradecká skupina. Vítám ve studiu kapelníka Jana Filipa a také Martinu Vejrovou, která je zpěvačkou, hraje v kapele na flétničku a je dcerou Jana Filipa.

Jak trávíte letošní Vánoce?
Jan Filip: Jako vždy, volný čas v kruhu rodiny, to je to nejkrásnější, s vnoučátky, s celou rodinou. Ajinak jsme měli celkem 16 vánočních koncertů, takže jsme si opravdu prosinec užili na maximum a jsme rádi. Je to je už úžasná tradice. My máme Vánoce vlastně celý prosinec, jak začne advent.

Čtěte také

A když zhodnotíme uplynulý rok, jaký byl pro kapelu Kantoři?
Jan Filip: Ze začátku nebyl moc šťastný, protože nás postihnul v kapele covid, který nás hodně přibrzdil. Ale pak už se to začalo vracet do normálu, takže teď jsou už Kantoři připravení na další působení.

Když jsme se tady spolu potkali naposledy, tak jste slavili kulaté výročí.
Jan Filip: Ano, to bylo 50 let kapely. Začali jsme přesně 16. listopadu 1970, to jsme čerstvě končili pedagogickou fakultu v Hradci Králové, a proto jsme si dali název Kantoři. Těch 50 let na scéně uteklo jako voda. Ale pokud člověka baví muzika, tak to ani nevnímá.

Máme celkem 14 řadových alb a z toho jsou 4 vánoční. Chceme hlavně hrát, těšíme se, že zase vytvoříme něco nového.
Jan Filip, kapelník skupiny Kantoři

Martino, sledovala jste tátu jako muzikanta, když jste byla malá holka?
Martina Vejrová: Určitě a hrozně ráda. Bylo to neskutečně inspirativní, protože já jsem začala u taťky jako malá holčička v komorním lidovém souboru, a když jsem povyrostla, tak jsem si cestičku do Kantorů našla.

Hradecká folková skupina Kantoři na koncertě v Hronově

Nikdy jste nechtěla zběhnout od muziky?
Martina Vejrová: Milovala jsem i sport, ale muzika vyhrála. Zpívali jsme si i na Vánoce, pouštěli jsme si koledy, zrovna jsme si neskromně říkali, jaká máme krásná naše kantorská vánoční cédéčka.

Díky vám získávají posluchači také jistou znalost historických hudebních nástrojů. Tady vidím jeden krásný, to je niněra?
Jan Filip: To je niněra, ano. Nástroj známý už přes 1 000 let. V 10. století jsou o něm první záznamy a hrálo se na něj po celé Evropě. Historické hudební nástroje mě vždy lákaly, už když jsem byl malý kluk, tak jsem se toužil naučit hrát na dudy. Samozřejmě jsem se na ně nenaučil, ale hraji na ně. A na tomto nástroji je ještě zajímavé, že niněru pro mne udělal můj táta, se kterým jsme sdíleli společnou zálibu. On byl i řemeslně zručný, tak prostě niněru dokázal vyrobit.

Řeč byla o vašich vánočních CD. Kolik za ty roky mají Kantoři na kontě celkem cédéček? Máte to spočítáno?
Jan Filip: Máme celkem 14 řadových alb a z toho jsou 4 vánoční. Chtěli jsme natočit páté, ovšem zbrzdil nás covid. Takže doufám, že ho teď natočíme. A samozřejmě máme i další plány.

Co tedy chystáte na příští rok?
Jan Filip: Hlavně hrát a hrát. Těšíme se, že zase vytvoříme něco nového. Baví nás, když kapela žije, dělá nové věci a je to tak v tom správném tempu.

Měli byste pro naše posluchače nějaké vánoční či novoroční poselství?
Martina Vejrová: Já bych řekla zdraví, lásku a štěstí, ať se máme rádi. Krásné vztahy udržujeme.
Jan Filip: Ano, jak říkali naši předkové, štěstí, lásku a pohodu.

Dnes byli našimi hosty Martina Vejrová a Jan Filip z legendární kapely Kantoři. Ať vám to hraje! Přejeme štěstí a zdraví do dalšího roku.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související