Steak s povidlovou omáčkou si zamilujete. A dodá vám potřebnou sílu do nového roku!

Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Protože je příprava rychlá, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, jsou použity vždy nejlepší části zvířete.

Na první pohled se zdá, že připravit si výtečný steak není nic složitého, maso se jednoduše dá na rozpálenou pánvičku či gril a je to. Jenže výsledek dost často vypadá jinak. Místo křehkého masa na vás čeká gumová podrážka. Připravit dokonalý steak je kulinářské umění.

Vše začíná i končí u výběru masa. V případě steaků se nevyplácí šetřit, kvalita masa zde hraje nejdůležitější roli. Ne vždy to ale znamená, že se musí jednat o maso výrazně dražší.

Suroviny:
4 plátky hovězí roštěné, olej, mletý černý pepř, vývar z kostí, mletá skořice, švestková povidla, hladká mouka, máslo, sůl

Postup:
Hovězí maso mírně naklepeme a okořeníme. Steak orestujeme na silně rozpálené pánvi s trochou oleje cca 1 minutu na každé straně, aby se nám maso pěkně zatáhlo.
Poté opékáme maso 2 - 3 minuty z každé strany. Nyní teprve steak osolíme mořskou solí. Důležité je do masa v žádném případě nepíchat vidličkou, ale používat obracečku.
Do zbylého výpeku přidáme vývar, povidla, koření, zaprášíme moukou, řádně promícháme, zpěníme a po chvilce můžeme odstavit. Pro lesk omáčky přidáme kousek másla. Omáčku nalijeme na talíř a do ní položíme steak.
Ke steaku s povidlovou omáčkou s hodí zapečená bramborová kaše.
Steak dozdobíme bylinkovým máslem a snítkou rozmarýnu.

Ideální je, pokud si maso při nákupu můžete osahat - nemělo by klást odpor a důlek vytvořený prstem se musí velmi pomalu vyrovnávat. Měkčí a poddajnější svalovina se při pokojové teplotě ještě více uvolní.

Steak vám dodá potřebnou sílu (ilustrační foto)

Kdo rád v kuchyni zkouší něco nového, tak ať si uvaří povidlovou omáčku! V našich zemích však nejde o žádnou novinku. Se slivovačkou se setkáme v tradičních kuchyních všech regionů, kde zrály švestky, ale i tam, kde se slívy nepěstovaly. Dřív byla mnohem oblíbenější, protože kombinace masa a sladké omáčky začala ustupovat teprve ve druhé polovině 20. století ve prospěch omáček slaných.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.