Stavby středověkého skanzenu Villa Nova v Uhřínově teď po zimě opravují dobrovolníci

26. květen 2019 10:42

Poničené doškové střechy a popraskané hliněné omítky - to jsou nejčastější problémy, které je teď potřeba řešit ve středověkém skanzenu Villa Nova v Uhřínově. Podle vedoucího Bohumíra Dragouna ale letošní zima skanzen šetřila. Opravy si díky tomu nevyžádají finanční náklady, pouze čas a práci dobrovolníků. Do skanzenu se zašla podívat reportérka Jana Házová.  

„Máme tady pět oveček a pět koziček. Slušně nás pozdravily. Dnes přijdou děti, takže budou vydrbané a vymazlené," usmívá se Bohumír Dragoun.

Ve středověké vesnici skanzenu Villa Nova v Uhřínově nakouknete do života našich předků

Archeoskanzen Villa Nova

Ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově položili o víkendu řemeslníci novou doškovou střechu na tzv. zemnici, což je domek zahloubený do země. Prohlédnout si ji můžete spolu s dalšími stavbami ještě během října. Do středověké vesnice na Rychnovsku se vypravila i naše reportérka Jana Házová.

Stojíme na návsi středověkého skanzenu Villa Nova v Uhřínově, kolem nás jsou zvířata a také hliněné domy s doškovými střechami. Když se podíváme, tak je znát, že je zapotřebí je po zimě vyspravit.
„Samozřejmě, to je pořád dokola. Ty střechy sice hodně vydrží, ale čeká nás na některých objektech ještě práce. Něco jsme nestihli dokončit loni. Tady byl například udělaný štít, ale hřeben jsme už nezvládli."

Jedná se o chalupu z dřevěných trámů, která má dvoubarevnou doškovou střechu. Některé došky jsou starší, jiné mladší. A část střechy ještě chybí.
„Hřeben je nejzranitelnější střechy. A jak máme teď na jaře takové větrné období, tak to strašně trpí. Jak je čas, tak vážeme došky. A potom přijde jednorázová oprava. Najednou to na střeše vyskočí a hned je to opraveno. Ale došky si musíme dopředu připravit."

Stavby středověkého skanzenu Villa Nova v Uhřínově teď po zimě opravují dobrovolníci

V jaké kondici jsou po zimě stavby ve skanzenu? Dřevěné konstrukce vypadají, že jsou v pořádku? Ale co hlína?
„Hlína se musí každý rok přejít a opravit. Kovárna i jednotlivé domy, kde se objeví praskliny, tak se to musí opravit. Jako to dělali naši dědové. Dřevěná konstrukce nějakým způsobem pracuje a samozřejmě ta hliněná omazávka pracuje s tím. To je v pořádku. Když to obtáhneme, tak se to zase uzavře a bude to držet."

Díky dobrovolníkům je přírodní muzeum Villa Nova v Uhřínově po vichřici připraveno na sezónu

Přírodní muzeum Villa Nova v Uhřínově u Deštného v Orlických horách

Přírodní muzeum Villa Nova v Uhřínově u Deštného v Orlických horách se připravuje na zahájení sezóny. 1. května otevře brány veřejnosti. Dobrovolníci ale nejdřív museli odstranit následky březnové vichřice. Skupina ze Žamberka se vracela a pomohla odlízet následky. 

Omazávka na domech vypadá jako hodně uschlá, udusaná hlína. Co to přesně znamená, že ji obtáhneme?
„Uděláme si novou omazávku. Co je na těch stěnách, tak je mazanice. Jde o jílovitou hlínu, do ní dáme trošku slámy, aby se to dobře vázalo. Přidáme vodu, uděláme takovou kašičku a natáhneme to na dům. To stačí. Tyto přírodní materiály jsou velice jednoduché, naši předci to velmi dobře zvládali. Tak proč bychom to nezvládli my. Funguje to perfektně," dodává Bohumír Dragoun.

Opravy skanzenu Villa Nova v Uhřínově už tedy začaly. A probíhat budou průběžně podle potřeby během celé sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související