Stavbám 18 rozhleden na česko-polské hranici stát neudělil dotaci. Jaká je budoucnost projektu?

20. květen 2015

Česko-polská hřebenovka, dlouhá 550 kilometrů, má vést po stávajících trasách od Ještědu přes Sněžku až na Praděd. V Orlických horách, konkrétně v Neratově, se počítá také se stavbou nového mostu pro pěší, aby tam mohli turisté přejít hranice.

V Libereckém kraji projekt zaštiťuje Euroregion Nisa. V Královéhradeckém kraji je ho hlavně Euroregion glacensis a jeho sekretář Jaroslav Štefek: "Musíme vyhodnotit, zda pokračovat dále na takto objemném projektu jako jeden celek, případně, zda ho rozdělit na dva menší celky: Ještěd - Sněžka a Sněžka - Ještěd".

Hřebenovka má za cíl využít vrcholové partie hor a přilákat do nich více turistů

Obcím na českých i polských horách to podle iniciátorů i starostů pomůže v jejich rozvoji, říká Petr Hudousek - předseda Euroregionu glacensis.

Čtěte také

A jako příklad dává obec Neratov v Orlických horách: "V roce 1992 tam žili dva trvale žijící obyvatelé a dnes je jich tam přes 60, takže to jasně ukazuje, že pokud je tam náplň k žití, tím se vždycky rozvíjí ta doprovodná infrastruktura. Myslím si, že je to typický příklad toho, jak projekt Hřebenovky může ještě víc rozšířit a posunout kvalitu služeb pro cestovní ruch dál."

Rozhledny mají stát například ve Vysoké Srbské na Náchodsku nebo na Velké Deštné. Obec Deštné už pro ni získala pozemek.

Studniční hora a Sněžka

Starostka Alena Křížová ze Sdružení nezávislých budoucí rozhlednu popisuje: "Zábradlí je asi do 19 metrů kovová konstrukce a dřevěné opláštění ve velmi netradičním stylu. Nebude mít střechu. Je to z důvodu toho, že jsme byli limitováni výškou a chtěli jsme tu plošinu umístit co nejvýš."

Rozhledny v Polsku budou například na Kralickém Sněžníku nebo ve městě Dušniki Zdroj, konkrétně na Vrchmezí.

Vysoká bude 29 metrů, říká místostarosta Jacek Kovalčik: "Bude tam krásný pohled na Orlické hory, za dobrého počasí i na Sněžku a shora se bude moct člověk podívat na celé údolí Kladského pomezí".

Iniciátoři česko-polské hřebenovky podají na podzim novou žádost o dotaci. Pokud ji získají, menší práce by mohly začít příští rok. V roce 2017 by pak mohly být všechny rozhledny postavené.

autor: KS
Spustit audio