Stavba středověkých stájí zdárně pokračuje ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově v Orlických horách

25. červenec 2020 10:34

Dobrovolníky ve skanzenu Villa Nova na Rychnovsku čeká letos o prázdninách velká brigáda. Při ní chtějí dokončit další ze středověkých staveb a navíc opravit ty stávající, které mají poškozené doškové střechy. Jejich práce ale nebude mít vliv na návštěvnický provoz. 

Poklidný na středověké vsi. Takhle nějak to tady vypadalo ve 12. či 13. století? Ptáme se Bohumíra Dragouna, správce skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku.

Čtěte také

„To je náš idylický pohled na středověk a minulost. Že to bylo klidné a bohorovné období. Částečně je to pravda, protože onen zemědělský svět je pomalý a rozvážný, musí se pracovat v určitém tempu. A samozřejmě středověká vesnice byla zemědělská."

Přijeli jsme se podívat, co nového skanzen návštěvníkům nabízí?

„My toho letos zase tolik nového nemáme. Kolegové z Univerzity Hradec Králové nám vybudovali polní kuchyň z 18. století, tu máme v zadní části areálu. A v přední části středověké vesnice jsme moc nepokročili. Doděláváme střechy a ještě nějaké opravy, udělali jsme krásné oplocení sadu."

Co tedy teď skanzen čeká?

Jdeme se podívat ke skeletu nové stavby.

Stavby středověkého skanzenu Villa Nova v Uhřínově teď po zimě opravují dobrovolníci

„Je to konstrukce stájí z Veselí na Moravě. Opravdu to vypadá jako kostra. V tomto případě je to opravdu zajímavé, protože návštěvníci díky tomu uvidí typy konstrukcí a spojů, jak vypadala konstrukce krovu. Je taková křivolaká. Něco podobného bychom například viděli v Alsasku."

Jak bude hotová stavba vypadat?

„Je to opravdu veliká stavba, má skoro deset metrů na délku. A v tom nálezu jsme měli samozřejmě onu základní nosnou konstrukci, kterou tady vidíte, a dejme tomu ještě nějakých 30 centimetrů před ní, stála ještě proutěná armatura. Ta byla možná ještě omazaná hlínou. Takže chceme letos ještě udělat konstrukci střechy a ještě ji pokrýt. Ovšem jestli dopadne žito, protože bylo teď mokré celé týdny a hodně polehlo. A v příštím roce bychom chtělo dodělat stěny," vysvětluje Bohumír Dragoun.

Čtěte také

Procházíme se areálem. Je to opravdu obrázek poklidné vesnice. Růžena Pyšlová hrabe seno ve kterém se spokojeně válí koza.
„Ovšem i hrabat seno se musí umět. Nestačí v tom jen tak hrabat, seno se musí překlopit a otočit, aby se usušilo. Děláme to pro naše zvířátka, která potřebují přes zimu něco jíst."

Skanzen Villa Nova v Uhřínově v Orlických horách je pro návštěvníky otevřený každý den od 9:00 do 17:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související