Stav krajských silnic letos vylepšilo 680 milionů

22. září 2010

Silnice ve správě Královéhradeckého kraje se během letošního roku dočkaly rekonstrukcí za 680 milionů korun. Krajskou silniční síť pomohly modernizovat peníze z krajského rozpočtu, ze zdrojů Evropské unie i od státu. Mezi největší projekty patřila například rekonstrukce průtahu Dolním Přímem, opravy silnice na Vrchlabsku či rekonstrukce mostů. "Pokud bychom chtěli mít silnice alespoň v uspokojivém stavu, bylo by zapotřebí během jednoho roku prostavět několik miliard korun. To samozřejmě nejde: budeme se ale snažit příspěvek do těchto akcí zvýšit. Využijeme především historické možnosti získat obrovský balík peněz z evropské podpory, která by měla ve velké míře pomoci modernizaci silniční sítě v Královéhradeckém kraji," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Mezi největší projekty patřila například rekonstrukce silnice a opěrných zdí mezi Vrchlabím a Strážným, kde se letos prostavělo 75 milionů korun, celkově jde o rekonstrukci za více než 100 milionů korun. "Přes 60 milionů korun stála modernizace průtahu Dolním Přímem na Královéhradecku, na 36 milionů korun vyšly stavební práce na silnici III/32419 Nový Bydžov - Starý Bydžov ," řekl krajský radní Josef Ješina, který odpovídá za oblast dopravy.
K velkým investicím patřily také například rekonstrukce silnice III/3055 Borohrádek , oprava mostu a silnice v Prkenném Dole na Trutnovsku či průtah Královou Lhotou na Rychnovsku.
Největším zdrojem peněz na modernizaci krajské silniční sítě byla letos Evropská unie: evropská finanční účast tvoří celkem 275 milionů korun. Z krajského fondu rozvoje a reprodukce kraj utratil přes 140 milionů korun.
Mimo investiční akce letos Královéhradecký kraj utratil zhruba dalších 350 milionů korun za běžnou údržbu silnic: za udržování sjízdnosti silnic během zimy či dílčí opravy vozovek a práce na silnicích.

Spustit audio