Státní cenzura pod rouškou koronaviru? Video zmizelo a s autory se nikdo nebaví

31. březen 2020

Člověk je od nepaměti věčným hledačem pravdy a informací. O to víc v současné době koronavirové pandemie. Tématu se věnoval i pořad Malá vizita a Duše K herce Jaroslava Duška a Petra Knotka alias Pjéra La Šéz, kde o koronaviru a nemoci COVID-19 diskutovali s léčitelem a zakladatelem centra Mandala Milanem Calábkem.

Na YouTube byl jako obvykle zveřejněn záznam pořadu. Záznam záhy zmizel. Bez jakéhokoliv upozornění a vědomí autorů pořadu, nikdo se ani k jeho odstranění nehlásí.

Přestože to je v následujícím textu řečeno, na úvod zdůrazňujeme, že Český rozhlas Plzeň v žádném případě neřeší obsah záznamu pořadu Malá vizita. Předmětem reportáže je pátrání po tom, kdo dal podnět ke stažení videa a odmítá se k tomu přiznat. Reportáž není o tom, jaké metody nebo postupy v léčbě COVID-19 fungují. Český rozhlas Plzeň v žádném případě nešíří názory Jaroslava Duška a jeho hostů.

Milan Calábek v pořadu uvádí svoje postřehy a doporučení k léku proti alkoholismu Antabus, ohledně koronaviru a některé náměty k vyzkoušení některých bylin. Zda jsou jeho doporučení platná a fungují, je jiná věc. Předmětem tohoto článku není posuzovat pravdivost informací, které ve videu zazní. Pátráme pouze po tom, kdo a proč video nechal odstranit, aniž by se k tomu oficiálně přiznal a uvedl patřičné důvody.

Divadlo Kampa umístilo video na YouTube 15. března 2020. Po jeho odstranění se odvolalo s dotazy, proč se tomu tak stalo, jaká pasáž byla nevhodná, a čím byl obsah závadný. Divadlu se dostaly pouze strohé odpovědi, že porušují pravidla komunity, říká spoluautor pořadu Jaroslav Dušek.

„Dál už nám YouTube neodpověděl nic, komunikovali jsme spíš s nějakým algoritmem nebo robotem. Všichni se vymlouvají, nikdo vlastně jakoby neví, co se stalo,“ popsal Dušek.

Youtube odmítl uvést důvod a zdroj

Nabízí se tedy otázka, kdo dal podnět k odstranění pořadu. Následně bylo video staženo i z portálů Televizeseznam.cz a Ulož.to. Protože se jednalo o zdravotnické téma, směřovaly naše otázky přirozeně na Ministerstvo zdravotnictví ČR.

„Obecně lze uvést, že video propaguje vědecky nepodložené metody," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví David Šíma a dále uvedl. „U propagovaných bylin a látek neexistují vědecky podložená data, která by prokazovala jejich účinky na koronavirus. Ministerstvo zdravotnictví nevyzvalo žádný z internetových portálů k odstranění videa. Na základě podnětu z ministerstva vnitra jsme pouze vypracovali odborné vyjádření,“ dodal Šíma.

Stopy vedou na vnitro

Pokládáme tedy dvě otázky tiskovému odboru Ministerstva vnitra České republiky. K jakému účelu si nechalo ministerstvo vypracovat odborné vyjádření, a stálo za stažením záznamu pořadu z internetu? Po několikadenním urgování adekvátního vysvětlení, odpověděl tiskový mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

„Ministerstvo vnitra nemá žádnou pravomoc ukládat komukoliv, aby odstraňoval jakýkoliv obsah z internetu či jiných platforem,“ uvedl Krátoška.

Tím zástupce ministerstva vnitra podezření nijak nevyvrátil. Do kauzy se vložil spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím, poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí Oldřich Kužílek. Jemu potvrdil apel ze strany ministerstva vnitra na odstranění videa přímo zástupce portálu Ulož.to.

Spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek

„Zástupce portálu Ulož.to mi sdělil, že video stáhli na základě požadavku ministerstva vnitra, doplněného údajným odůvodněním ministerstva zdravotnictví. Stáhli to bez podrobnějšího zkoumání, prostě proto, že jim to poslala státní autorita v okamžiku nouzového stavu. Prostě poslechli,“ konstatoval Oldřich Kužílek.

Kužílek věří, že portál Ulož.to přehodnotí situaci ve prospěch svobody projevu a šíření informací. Posudek ministerstva zdravotnictví podle něj neodůvodňuje stažení videa. Podle něj tu probíhá rozsáhlé zasahování státu do obsahu veřejné komunikace.

„Ministerstvo vnitra nemá pravomoc něco zakázat nebo nařídit stažení, proto rozesílá pouze jakési podněty a doporučení. V této situaci nouzového stavu se nikdo pořádně neorientuje a takové ministerské doporučení považuje za příkaz,“ zhodnotil Kužílek.

„Chtěli jsme pomoci v těžké době“

Podle Oldřicha Kužílka je cenzura nepřípustná i za nouzového stavu. Jak celá kauza působí na spoluautora autora Malé vizity Jaroslava Duška?

„Celým smyslem našeho videa je pomoc. Nabídka. Nechceme nic kazit nebo někoho poškodit. Nám jde prostě o tu možnost, která se tady otevírá v době koronavirové krize. Mysleli jsme si, že to naopak ministerstvo zdravotnictví uvítá, že třeba s několika pacienty s nemocí (COVID-19) vyzkouší možnost terapie těmi prostředky, o kterých hovořil léčitel Milan Calábek v Malé vizitě,“ domnívá se Dušek.

Podle Jaroslava Duška ministerstvo zdravotnictví, ale o takovou pomoc evidentně nestojí. Podle mluvčího Davida Šímy video propaguje vědecky nepodložené metody. Důležité je podle něj pouze to, co je vědecky prokázáno. 

Co si z příběhu odnést?

„Mě z toho nejvíc udivilo, že se nikdo neobrátil na nás, na tvůrce pořadu. Že se někdo neozval mě, Pjéru La Šé’z nebo přímo Milanu Calábkovi. Někdo z ministerstva toho či onoho. Cenzura je nepřípustná i podle Ústavy,“ poznamenal Jaroslav Dušek.

„Chceme video zpřístupnit lidem, i s odborným stanoviskem ministerstva zdravotnictví. Věříme, že si lidé sami udělají svůj názor. Nejsou přeci hloupí,“ žádá Dušek.

"Pokud ten, kdo pečuje o naši bezpečnost a zdraví rozhodne, že jsou některé informace závadné, měl by se za to postavit veřejně a zdůvodnit to. Nemlžit, komunikovat, a to jak s dotčenými autory, tak s veřejností," uzavírá Oldřich Kužílek. 

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.