Stát snížil dotace, sociálním službám v kraji hrozí krize

22. září 2010

Poskytovatelům sociálních služeb hrozí, že nebudou moci v letošním roce včas hradit faktury, povinné odvody a platy svým zaměstnancům. Tuto vážnou krizi může způsobit rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí, které chce v roce 2009 snížit krajům dotace na sociální pobytové služby o dvě miliardy korun. Zařízením, jejichž zřizovatelem je Královéhradecký kraj, tak hrozí letos propad 118 milionů korun. "Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo snížit původní dotaci krajům na pobytové služby ze 4,5 miliardy na 2,5 miliardy korun. Pro všechny kraje to bude znamenat vážný propad ve financování sociálních služeb. Hrozící krizi budeme v co nejbližším termínu řešit na zasedání Rady Asociace krajů," uvedl hejtman Lubomír Franc.

Podle současného návrhu ministerstva má do Královéhradeckého kraje přijít letos na dotační politiku pro poskytovatele sociálních služeb jen 228 milionů korun, tedy o 142 milionů méně než loni. V rezidenčních zařízeních se očekává propad z loňských 269 milionů na 146 milionů korun. Pro Královéhradecký kraj by tak vycházela dotace na lůžko a rok ve výši asi 45 tisíc korun. U některých ze služeb se bude jednat i o pouze padesátiprocentní dotaci proti roku 2008.
"Je reálné, že ministerstvo práce a sociálních věcí zdroje určitým způsobem navýší. Finance by při rychlosti svého rozhodování ale poslalo nejdříve v srpnu či v září. Do té doby bude hrozit propad 118 milionů korun a poskytovatelé nebudou mít včas peníze na platy a hrazení faktur," uvedl krajský radní pro sociální oblast Miroslav Uchytil. Podle Uchytila je možné, že ministerstvo práce a sociálních věcí tento způsob rozdělení dotací navrhlo záměrně, aby z krajů a obcí vytáhlo na sociální služby co nejvíce financí. Ministerstvo totiž navrhuje pokrátit zdroje pouze u městských a krajských rezidenčních služeb.
Provoz sociálních služeb stojí v Královéhradeckém kraji ročně zhruba 1,2 miliardy korun. Určitou část zaplatí uživatelé, podílí se zřizovatelé. Přesto je každým rokem pro poskytovatele v kraji potřeba zhruba 370 milionů korun.

Spustit audio