Stát slíbil stamiliony na přestavbu rychnovské nemocnice. Kraj chce ještě letos hledat zhotovitele

23. červenec 2021 07:39

Královéhradecký kraj chce ještě letos vypsat výběrové řízení na modernizaci rychnovské nemocnice. Jeho zástupci to potvrdili při včerejší schůzce se členy vlády. V plánu jsou investice zhruba 865 milionů korun, z toho víc než třetinu přislíbil stát. 

Čtěte také

„Je to nemocnice, která spádově zajišťuje 80 tisíc lidí. Je tam 255 lůžek a 400 zaměstnanců," říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Cílem je podle něj centralizovat péči do jednoho místa.
„Využít starý objekt, která přestavujeme a udělat nový. Měli bychom tam udělat intenzivní péči včetně urgentního příjmu."

Kromě kraje uvolní na přestavbu areálu peníze i stát, premiér Andrej Babiš z hnutí ANO slíbil 300 milionů korun.
„Jsem přesvědčen, že to musíme prosadit v rámci nového rozpočtu."

Čtěte také

Úpravy nemocnice, která je klíčovým zdravotnickým zařízením Rychnovska s nejvýznamnější průmyslovou zónou v kraji, by mohly začít příští rok, podle hejtmana potrvají tři roky.

Modernizace rychnovské nemocnice je součástí tří usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. V průmyslové zóně funguje automobilka Škoda Auto a řada dodavatelských firem s 12.000 zaměstnanci.

Čtěte také

Do rozvoje průmyslové zóny stát v minulých letech investoval okolo osmi miliard korun a zhruba stejný objem vynaložila automobilka. Kraj si od modernizace rychnovské nemocnice slibuje centralizaci zdravotnické péče, efektivnější využívání personální kapacity bez potřeby jejího navýšení a také úspory.

„Předpokládáme, že do konce roku vypíšeme výběrové řízení,” uvedl hejtman Martin Červíček a doplnil, že by si moc přál, aby stavební práce začaly příští rok.

Další etapa modernizace za půl miliardy korun by měla zhruba za dva roky začít také v náchodské nemocnici. Ta je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným krajem.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související