Stát dá na rozšíření průmyslové zóny Kvasiny dvě miliardy korun

23. březen 2015

Stát investuje 2 miliardy korun do rozvoje průmyslové zóny v Kvasinách na Rychnovsku, a to kvůli rozšíření závodu společnosti Škoda Auto. Zástupci vlády, Královéhradeckého kraje a automobilky podepsaly v Kvasinách memorandum o spolupráci na rozvoji zóny.

„Nedáváme žádné státní peníze společnosti Škoda Auto, ale budeme investovat do rozšíření průmyslové zóny, kde bude moci firma postavit svůj výrobní areál. Bude se také investovat do zlepšení infrastruktury, silnic, postaví se nové chodníky, zlepší se železniční spojení,“ slibuje premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Podle premiéra vzniknou i nová pracovní místa. „Předpokládáme, že přímo v závodě Škody Auto v Kvasinách by vzniklo 1300 nových pracovních míst a zhruba dalších 400 by mohlo vzniknout u subdodavatelů.“

Vláda už schválila podporu 570 milionů korun. Kraj by mohl dát 300 milionů. Další peníze by na jednotlivé projekty poskytly různé státní instituce. Škoda Auto pak investuje 7,2 miliardy korun.

Kvasinský závod Škody Auto má asi 4500 kmenových zaměstnanců. Vyrábí modely Superb, Yetti a Roomster. Loni závod vyrobil 166 200 aut. Postupně by se produkce měla zvýšit až na 280 tisíc vozů.

autoři: pbe , Petra Hosenseidlová
Spustit audio