Šťastný konec měla záchrana psa, který spadl v lokalitě Ostaš na Broumovsku do skalní rozsedliny

18. listopad 2020 08:53

Šťastný konec měla ve sváteční den záchrana psa, který spadl v lokalitě Ostaš do skalní rozsedliny. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Broumov a lezecká skupina ze stanice Náchod, povoláni byli také dobrovolní hasiči ze Žďáru nad Metují, Police nad Metují a členové Skalní záchranné služby. 

Majitel slyšel psa pouze štěkat, ale nedokázal mu nijak z průrvy pomoci. Hasiči-lezci na místě průzkumem zjistili, že by se blíž k uvězněnému pejskovi mohli dostat slaněním zhruba 10 metrů pod úroveň vyhlídky, ze které zvíře spadlo. Ovšem nakonec ani z této pozice nebylo přístup k psovi možný.

Čtěte také

Naděje však umírá poslední. Jednoho ze záchranářů napadla myšlenka podstrčit pod pejska dlouhou větev, což zvíře využilo k přiblížení se k dalšímu záchranáři.

V tu chvíli už bylo možné psa rukou přitáhnout, vložit ho do postroje a ostatní ho pak lanem vytáhli. Zásah byl ukončen kolem 15. hodiny.

Prvotní průzkum mnohé naděje psovi na záchranu nedával, ale nakonec vše dobře dopadlo. Podařilo se to díky velkému nasazení všech zachraňujících, kteří ale také museli dbát v první řadě na svou bezpečnost, protože se celý zásah odehrával nad volnou hloubkou a nebyl vůbec jednoduchý.

Stejně jako varují hasiči před pohybem ve skalním terénu mimo značené cesty dvounohé turisty, riziko platí i pro naše čtyřnohé kamarády. Skály mohou být mimo turistické cesty velice zrádné a pro zvířata se mohou stát lehce nečekanou pastí.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související