Starostové obcí v okolí Dobrušky nejsou spokojení s činností tamního stavebního úřadu

18. březen 2023 08:16

Starostové obcí v okolí Dobrušky si stěžují na práci úředníků stavebního úřadu. Jsou prý arogantní, je složité se s nimi domluvit, rozhodnutí navíc údajně vydávají pozdě a tím komplikují výstavbu. Podle starostů tak obce přichází o dotace a práce se jim prodlevou času prodražují. Podobné zkušenosti mají i samotní obyvatelé města. 

Čtěte také

„Pod stavební úřad v Dobrušce spadá přes 20 obcí a myslím si, že nenajdeme žádného starostu, který by byl spokojen s prací tamního stavebního úřadu,“ říká nezávislá starostka Opočna Šárka Škrabalová.

Problémy prý trvají několik let. Někdy jde o drobnosti, jindy o zásadní věci, kvůli kterým se třeba i zpožďuje výstavba. Konkrétně Opočno třeba teď velmi složitě shání projektanty. „Nechtějí již pro nás projektovat, protože vědí, že je tady velký problém právě se stavebním úřadem.

Špatné zkušenosti má se stavebním úřadem v Dobrušce třeba i nezávislá starostka Semechnic Michaela Vaňková. „My jsme tady měli problém s několika projekty. Jeden z nich tam byl 23 měsíců, než jsme získali stavební povolení. A to nám samozřejmě zhatilo dotace, které jsme mohli získat.

Čtěte také

Šlo prý o bezmála pět milionů korun. Starostka postup pracovníka stavebního úřadu vnímá jako výsměch a aroganci. „Pořád žádal nesmyslné opravy po projektantovi, jako například malá a velká písmena nebo tvrdé či měkké i. Tak jsme si takto vyměňovali a doplňovali projektovou dokumentaci pořád dokola a to celý ten proces zbytečně prodlužovalo.

A podobně jsou na tom nejen další starostové, ale podle Šárky Škrabalové i samotní obyvatelé jednotlivých měst a obcí v okolí Dobrušky. „To jednání odrazuje občany, aby tady cokoliv nového dělali.

Úředníky v Dobrušce má na starosti tajemník městského úřadu Jan Šťastný. Ten tvrdí, že se jeho podřízení snaží všem vyjít maximálně vstříc. „Ale pokud tam ty věci chybí, tak oni je za ně nedoplní. Takže pokud není reakce na ty výzvy, tak je to složitější.

Čtěte také

Současně ale připouští, že na některých odborech není dostatek úředníků, to platí i pro stavební úřad. A některá jednání tak mohou být delší, než je obvyklé. „Obecně je problém samozřejmě sehnat doplnění těch úředníků, protože jde o práci, která není nijak extra dobře placena. Tedy shánění zaměstnanců je poměrně komplikované.

Nepříjemnou situaci řeší už i Krajský úřad Královéhradeckého kraje. Ten na základě podnětu města Opočno zjistil, že skutečně docházelo k déle trvající nečinnosti v řadě stavebních řízení. Tajemník městského úřadu v Dobrušce byl vyzván k řešení situace, ta se ale podle krajského úřadu zatím k lepšímu nezměnila.

Krajský úřad může v jednotlivých případech řešit nečinnost městských úředníků převzetím věci nebo její delegací jinému úřadu.

Spustit audio

Související