Starostové některých obcí v okolí Náchoda si stěžují na zvýšenou kamionovou dopravu

20. červenec 2016

V Náchodě v pondělí začaly opravy hlavního silničního tahu na Polsko. Zatímco v samotném centru města je zatím doprava poměrně klidná, některé okolní obce si stěžují na zvýšený průjezd kamionů a minimum informací z náchodské radnice.

„Ten provoz je dost hustý," říká Jan Michel, nezávislý starosta obce Dolní Radechová, která leží hned za Náchodem ve směru na Trutnov.

Právě tudy vede značená objízdná trasa pro kamiony jedoucí z Polska. Situace je prý zatím lepší než loni, kdy při opravách okružních křižovatek v Náchodě v obci také vzrostla doprava. A mítní ve špičce dokonce napočítali 120 kamionů za půl hodiny.

Čtěte také

Přesto jednu výtku starosta Dolní Radechové má. Podle něj měla letos obec málo informací: „Náchod nás měl o tom víc informovat. Loni přišel e-mail, teď jsme se to dozvěděli jen nějakým rozhodnutím odboru dopravy a to bylo docela na poslední chvíli."

Prakticky to samé říká Libor Mojžíš, starosta Žernova. Tato obec sice na doporučované objízdné trase neleží, přesto si tu někteří řidiči cestu zkracují: „Provoz nám narostl několikanásobně. Samozřejmě nám to vadí. Z toho důvodu, že oficiálně jsme neměli vůbec žádnou informaci.

„Když se podíváte, tak ta silnice není vůbec konstruovaná na to, aby tady jezdily kamiony," dodává Libor Mojžíš, starosta Žernova.

Mluvčí náchodského městského úřadu Nina Adlof tvrdí, že konkrétní údaje dostal Náchod od stavbařů poměrně pozdě. Pouze 10 dnů před zahájením prací.

Následně se prý radnice snažila veřejnost informovat co nejpodrobněji. Třeba pomocí webových stránek nebo Facebooku.

„Snažili jsme se, aby se ta informace dostala k co největšímu počtu lidí. Všichni z mého pohledu už dlouho dobu dopředu věděli, že se něco takového chystá. Známý skutečně nebyl jen ten začátek, tedy den D," vysvětluje Nina Adlof.

Kamiony ve Volyni

Bez ohledu na to, jestli komunikace mezi Náchodem a starosty okolních obcí proběhla ideálně, je jisté to, že se lidé v oblasti v následujících měsících musí s průjezdem většího počtu nákladních automobilů smířit.

Dopravu by ale měli víc hlídat policisté, kteří od začátku týdně měří rychlost také právě v Dolní Radechové a Žernově.

Předpisy přitom neporušil ani jeden řidič kamionu. Pouze dva řidiči osobních aut.

„Máme v tuto chvíli zvýšený dohled. Měříme rychlost a působíme i preventivně v těch obcích. Uvidíme, jestli to pomůže nebo ne," doplňuje vedoucí náchodského dopravního inspektorátu Policie ČR Pavel Hlaváč.

autor: PLE
Spustit audio