Starostové a zástupci obcí diskutují v Hradci Králové o stavebním zákoně, energiích nebo odpadech

21. říjen 2021 09:51

V Hradci Králové se koná 18. celostátní sněm Svazu měst a obcí. O čem chtějí zástupci jednotlivých samospráv v Kongresovém centru Aldis jednat zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Důležitých témat je na programu hned několik, podle starosty Chlumce nad Cidlinou Miroslava Uchytila z KDU-ČSL, který je mimochodem členem předsednictva komory měst, budou hlavní body asi tři: debata o nové podobě stavebního zákona, diskuze o energiích a o tom, jak by si obce mohly zajistit o něco lepší podmínky než dosud, a také o úloze obcí a jejich vlivu na třídění odpadu.

Svaz měst a obcí sice nemá žádné zákonodárné pravomoci, ale sdružuje přes 2000 obcí a měst a je určitě partnerem pro diskuzi s poslanci a senátory, kteří zákony připravují.

Chtějí obce a města něco měnit na současné podobě třídění odpadu?

Čtěte také

Podle oslovených starostů se o tom bude minimálně diskutovat. Protože určitě budou padat návrhy ve smyslu, aby obce a města měly víc pravomocí a víc peněz za třídění odpadu. Aktuální rozdělení financí za třídění prý není úplně spravedlivé.

Navíc od příštího roku městům a obcím znovu porostou náklady na třídění a odpady vůbec. Na případnou změnu zákona není podle Miroslava Uchytila úplně vhodná doba, takže Svaz měst a obcí na ni ani nebude nijak tlačit. Ale města by si podle něj měla důrazně říct o víc peněz. Jakým způsobem, to se teprve uvidí.

Na sněm Svazu měst a obcí pravidelně jezdí ministři a členové vlády. Dorazí někdo i letos, když nikdo neví, jak dlouho ještě ve funkcích budou?

Čtěte také

To je s velkým otazníkem, protože ministři obvykle na sněmu se starosty domlouvají konkrétní postup na delší období, třeba na rok i víc. To teď prakticky není možné, ministři už toho také nemohou moc slíbit a zůstává tedy otázkou, kdo se na sněmu vůbec objeví.

Podle toho, co tady zaznělo v zákulisí, tak by nejméně dva ministři měli na sněm dorazit.

Účast členů vlády ale není podle starosty Chlumce nad Cidlinou klíčovou věcí pro celý sněm, důležité je právě samotné setkání a diskuze zástupců měst a obcí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související