Starost i radost. Hostitelská rodina má pro zahraničního studenta postel, místo u stolu i v srdci

12. květen 2019

Napadlo vás někdy vzít si do rodiny třeba na rok studenta z nějaké jiné země? Stát se takzvanou hostitelskou rodinou? Zajímalo by vás, jaké to asi je? Zveme vás na malou návštěvu do jedné hostitelské rodiny ve Rtyni v Podkrkonoší.

Ano, jsou to starosti, ale i radosti. Hoštění zahraničního studenta je odvážným rozhodnutím pro život celé rodiny, ale také úžasnou příležitostí naučit se toleranci a komunikaci s člověkem, který pochází často ze země s velmi odlišnými kulturními tradicemi, prohloubit si znalosti o kultuře a životě jeho rodné země a sdílet vlastní kulturu a hodnoty.

Přivítejte svět u sebe doma. Našel by u vás na rok zázemí středoškolský zahraniční student?

Mária, Pavel a Sebastián před budovou Českého rozhlasu Hradec Králové

Představíme vám takzvaný mezikulturní AFS program. Pokud si žijete poklidně a občas vám připadá, že by to chtělo trochu nějakého dobrodružství, tak může stát AFS, což je program takzvaných hostitelských rodin, za úvahu. Pomozte zahraničnímu studentovi v cestě za jeho snem poznat svět. Poznejte novou kulturu a sdílejte s ním vaše zvyky a tradice.

AFS je mezinárodní nevládní a nezisková společnost, která organizuje a podporuje takové mezikulturní pobyty a vzdělávání, a díky ní se také do Čech na roční studijní pobyt dostala studentka Margherita z Itálie.

Postel, místo u stolu a především místo v srdci jí nabídla hostitelská rodina paní Marcely Melicharové ze Rtyně v Podkrkonoší, kterou s mikrofonem navštívila Romana Pacáková . A nejprve se Margherity zeptala, jestli uměla trochu česky, když přijela do České republiky.

Osmnáctiletá italská studentka Margherita pochází ze Sardinie. Jejím domovem je tedy nádherný věčně zelený ostrov na jihozápadě Itálie, kterému se právem říká evropský Karibik. Pyšní se panenskou přírodou, dlouhými písčitými plážemi a mořem v barvě smaragdů. Přesto je ze života v malém podkrkonošském městečku nadšená. V České republice je od léta, v září loňského roku začala studovat na Střední zdravotní škole v Trutnově.

Marcela a Julie Melicharovy a italská studentka Margherita

Když přijela, neuměla česky ani slovo, stejně jako její hostitelská rodina neuměla italsky. Bylo to těžké. Domluvili se mezi sebou trochu anglicky, hlavně však pomohly „ruce a nohy“ a především velká snaha na obou stranách. Ve škole ji spolužáci také rychle přijali mezi sebe a dnes Margherita mluví česky velmi dobře.

Žije s námi dívka Sára z Belgie a je to super. Jsme hostitelská rodina!

Ondřej Janský, Sára z Belgie a její kamarádka Leticia z Brazílie ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pozvání do Českého rozhlasu dnes přijala rodina Janských, která není úplně tradiční rodinou. Je to takzvaná hostitelská rodina. Je tady táta Ondřej Janský a s tím Sára z Belgie a její kamarádka Leticia z Brazílie.

Nejvíce ji okouzlila Praha, sníh, který viděla poprvé v životě, zážitky na školním lyžařském kurzu v Orlických horách a taneční, které se svými spolužáky prožila. Naučila se všechny společenské tance, i polku a mazurku a byla s rodinou několikrát i na plese. Protože v Itálii nic takového jako kurzy tance a společenské výchovy nemají, má z toho velkou radost a spolužákům ze zdravotní školy slíbila, že určitě přijede na jejich maturitní ples.

Margherita se vrátí do Itálie v červnu. Už teď je smutná, že se blíží loučení. S rodinou Melicharových se velmi sblížila a bude se jí stýskat. Především po mladší „české“ sestře Julii. Už se spolu domluvily, že Julie přijede v budoucnu zase na oplátku na zkušenou na Sardinii.

A paní Marcela Melicharová, jejíž rodina před Margheritou hostila už tři zahraniční studenty, se zase bude těšit na další.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související