Stále je možnost vyrazit na lyže do Krkonoš. Jen si musíte zjistit, jaké areály jsou ještě v provozu

21. březen 2023 07:37

Oteplení a menší zájem lyžařů, to jsou hlavní důvody, proč některá menší zimní střediska v Krkonoších ukončila sezónu, anebo se rozjedou už jen o víkendu. Velké areály jsou ale stále otevřené a podmínky pro milovníky lyžování, hlavně ráno, jsou podle jejich provozovatelů stále dobré. 

Čtěte také

„Dá se to. Odpoledne je to víc mokré, ale ráno a dopoledne je to myslím úplně v pohodě,“ říká Michaela, která dorazila do Špindlerova Mlýna z Pardubic na tři dny.

Konec sezóny jí prý vyhovuje. „Je takové datum jaké je. Skončily jarní prázdniny, tak si myslím, že to lidi už tolik neláká. Je to pro takové nadšence, jako jsme my.

„Je to teď levnější a také tu lyžuje méně lidí, vysvětluje mi Jana od Jablonce nad Nisou, která se právě vydává lyžovat na Hromovku.

Čtěte také

Ve špindlerovském skiareálu jsou podle obchodního manažera Adama Svačina stále dobré podmínky. „V provozu je velká většina celého areálu. Na sjezdovkách stále leží někde kolem 60 až 80 centimetry převážně technického sněhu.

Nejvíc lyžařů míří na svahy hned po ránu, kdy jsou sjezdovky upravené a připravené. „Tady nahoře je ještě v noci teplota kolem nuly, takže terén přes noc krásně přimrzne. Do nějaké desáté či jedenácté hodiny dopolední jsou podmínky ideální a pak to samozřejmě přechází do jarního firnu.

Skiareál Černá hora Pec uzavřel menší areály Černý Důl, Svobodu nad Úpou a ve Velké Úpě. Otevřeny jsou svahy v Peci pod Sněžkou a v Janských Lázních.

Čtěte také

„Ony menší areály uzavíráme dříve, než ty hlavní. Je to samozřejmě svázáno s jarními prázdninami, kdy potom lyžařů ubývá. A ty větší areály pak už dostačují uspokojit zájem lidí, který v tuto chvíli stále trvá, vysvětluje za skiresort Jakub Janda.

Úprava sjezdových tratí je teď kvůli vyšším teplotám náročnější. „Úprava v odpoledních hodinách, kdy jsou teploty nejvyšší, tak je samozřejmě náročnější. Ale chlapi s tím mají už zkušenosti a vědí, jak na to.

V hlavních krkonošských střediscích stále mají sněhu dost, pokud nepřijde prudké oteplování, bude se lyžovat do Velikonoc nebo i déle.

Spustit audio

Související