Srnčata, zajíčky nebo ptáčata nosí v těchto dnech lidé do záchranných stanic. Často úplně zbytečně

8. červen 2022 08:17

Čím dál častěji lidé do záchranných stanic přinášejí mláďata divokých zvířat, která ale vůbec zachránit nepotřebují. Zpátky do přírody se daří navrátit jen asi polovinu z nich. V těchto dnech tak mají napilno například v Záchranné stanici v Jaroměři.

Čtěte také

„Tady máme srnčátko, takhle, jak leží schoulené, to je typické, jak ho lidé najdou v trávě. Nevidí nikde srnu maminku, což je úplně přirozené, že si srnčátko někde odloží a jde někam stranou, aby na to místo nelákala predátory. A ve chvíli, kdy srnčátko potřebuje, tak se k němu vrátí,“ popisuje ošetřovatelka Zuzana Kubištová.

Když lidé srnče najdou, často z nevědomosti ho rovnou přinesou právě sem, do Záchranné stanice v Jaroměři.

Čtěte také

Kromě srnek se sem do péče často dostávají také malí zajíci a ptáčata. „V tuhle dobu máme klidně i 10 zvířat přijatých za den. A potom ještě několik dalších telefonátů ohledně mláďat. Takže se to snažíme vyřešit po telefonu, že není vůbec potřeba je tady u nás přijímat.“

„Tady vám chci ukázat mládě rehka. To je přesně ptáče, které by vyskakovalo z hnízda, to je přirozená obrana proti predátorům. Zatím ještě nelétají, teprve se to budou učit. Ve chvíli, kdy začne mládě pípat, tak v přírodě přiletí jeho rodiče a nakrmí ho, doplňuje Zuzana Kubištová.

Srnčata, zajíčky nebo ptáčata nosí v těchto dnech lidé do záchranných stanic. Často úplně zbytečně

I tohle ptáče sem tak někdo přinesl zbytečně. Problematický je pak často případný návrat zvířat do přírody, pokud si příliš zvyknou na člověka. Stanici opustí asi polovina přijatých jedinců.

Čtěte také

Podle Petra Stýbla z Českého svazu ochránců přírody zbytečných v uvozovkách únosů zvířat z přírody rok od roku roste.

Lidé by na ně při nálezu hlavně neměli sahat. „První co se má udělat, tak zavolat záchrannou stanici. Každý člověk může mít ve svém telefonu aplikaci Zvíře v nouzi, která už sama zavolá na nejbližší záchrannou stanici. A tam mu poradí, jak dále postupovat.

Zbytečně se do záchranných stanic podle Petra Stýbla dostane v celé republice až 8 tisíc zvířat ročně.

Srnčata, zajíčky nebo ptáčata nosí v těchto dnech lidé do záchranných stanic. Často úplně zbytečně
autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související