Správce Pevnosti Dobrošov Martin Měřinský se poslední tři roky skoro nezastavil. Je tam víc než doma

11. srpen 2022

Martin Měřinský pochází z Náchoda, takže do bunkrů Československého pohraničního opevnění v kopcích nad městem to měl od malička kousek. Jeho celoživotní zájem o vojenskou historii ho nakonec přivedl až na místo správce Pevnosti Dobrošov.

V posledních letech tam je víc než doma a redaktorku Romanu Joudalovou rád do pevnosti i do radostí a starostí jejího správce nechal nahlédnout.

Uprostřed horkého léta ji Martin Měřinský přivítal v nově vybudovaném Návštěvnickém centru Pevnosti Dobrošov, kam míří první kroky každého, kdo sem přichází za poznáním jedné ze smutných kapitol naší historie.

Pevnost Dobrošov byla budována jako součást Československého pohraničního opevnění v letech 1935-1938, aby chránila, kryla palbou, náchodské údolí. Nachází se poblíž vsi Dobrošov přibližně 2 km jihovýchodně od Náchoda.

Čtěte také

Tvrz Dobrošov byla součástí plánu výstavby dvou pěchotních a dvou dělostřeleckých srubů, otočné dělostřelecké věže, minometné otočné věže a vchodového objektu. Stavba začala v roce 1937 a práce rychle postupovaly, ale v roce 1938 byly definitivně zastaveny.

Zůstalo tak u stavebního dokončení pouhých tří objektů - pěchotních srubů N-S 72 Můstek a N-S 73 Jeřáb a dělostřeleckého srubu N-S 75 Zelený. Vyrubáno bylo 1750 metrů spojovacích chodeb a 750 metrů podzemních prostor v hloubce 20 až 39 metrů pod povrchem terénu.

Záměr kompletní výstavby dobrošovských srubů nebyl dokončen, přesto je návštěva tvrze zážitkem nejen pro milovníky historie.

První sezóna po rekonstrukci

Pevnost Dobrošov je tedy komplex velmi rozsáhlý a jeho nedávná rekonstrukce trvala tři roky. Znovu otevřena pro veřejnost byla pevnost 17. května 2022 a představila se jako atraktivní a moderně pojatý turistický cíl.

Národní kulturní památka Pevnost Dobrošov se nachází poblíž vsi Dobrošov přibližně 2 km jihovýchodně od Náchoda a zahrnuje dělostřeleckou tvrz Dobrošov, rozsáhlé sály propojené systémem chodeb v podzemí tvrze a nedokončené systémy štol.

Nejvíce na povrchu viditelnou změnou je nové Návštěvnické centrum, kde nechybí interaktivní prvky a moderní kinosál. Nová expozice návštěvníkům lépe objasňuje situaci, za níž došlo k budování obranného valu na exponovaných místech Československa.

V areálu Pevnosti Dobrošov můžete strávit celý den

Interaktivní prvky ocení především děti, ale baví i dospělé návštěvníky. Velkému zájmu se těší například nepřímá palba z kanonu na nepřítele. Je určena pro dvojici, kdy jeden z účastníků je pozorovatelem a hlásí z obrazu terénu v periskopu koordináty palby střelci, který podle toho zaměřuje zbraň. Dráha střely je vidět na obrazovce.

Čtěte také

Další novinkou je virtuální prohlídka podzemí, především běžně nepřístupných míst.

Podzemní prostory dobrošovské pevnosti jsou také Evropsky významnou lokalitou na ochranu netopýrů, kteří tam ve stále větším počtu zimují, jak se také v expozici dozvíte. Do podzemí se poprvé dostanou návštěvníci i vozíčkáři novým výtahem. Srub Můstek doplnila maketa ocelového zvonu. Prohlídka vede také do srubu Jeřáb, který muzejníci zařídili tak, jak to tam v době osídlení vojenskou posádkou asi vypadalo.

„Tři roky jsem se nezastavil,“ říká správce Pevnosti Dobrošov Martin Měřinský

Čtěte také

Správce pevnosti Martina Měřinského v posledních letech nejvíce zaměstnávala právě rozsáhlá rekonstrukce celého komplexu. Od května 2022, kdy byla pevnost znovu otevřena veřejnosti, zažívá další hektické období správného nastavení návštěvnického provozu i provozu personálního a technického zázemí národní kulturní památky.

Věří, že s koncem letní turistické sezóny se situace postupně znormalizuje a jeho pracovní den bude mít zase už „jen" osm hodin. Rád by zase měl čas i na další svoje koníčky, ke kterým kromě historie patří třeba sportovní lezení nebo technické potápění.

Pevnost, která nikdy nesloužila svému účelu

Pevnost Dobrošov nad Náchodem je rozsáhlý komplex několika vojenských objektů, které byly našimi předky s velkým nasazením vybudovány koncem třicátých let minulého století na obranu vlasti, ke které nakonec nikdy nesloužily. Tu historii dokonale zná a také jako letitý průvodce návštěvníkům připomíná správce pevnosti Martin Měřinský.

Ctí známé moudro, že „kdo nezná historii, je nucen ji opakovat". A právě pohnuté události, které v Československu následovaly po podepsání Mnichovské dohody, je podle Martina Měřinského potřeba připomínat stále a především dnes, s ohledem na Ruskou agresi na Ukrajině.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související