Správa KRNAP přijala přes 100 připomínek k návrhu nové zónace parku. Ke všem zaujala stanovisko

28. březen 2019 10:00

Celkem 125 připomínek dorazilo na Správu Krkonošského národního parku v souvislosti s novým návrhem zónace chráněného území. Připomínky k návrhu posílali krkonošští podnikatelé, obyvatelé, ale i města a obce. Správa Parku se už všemi zabývala a rozhodla o nich. Z pohledu Správy parku je tím věc uzavřená, starostové měst a obcí ve východních Krkonoších stále ale úplně spokojeni nejsou. 

Co přinese turistům, ochranářům i obcím nové rozdělení Krkonošského národního parku na zóny?

Sněžka a Krkonoše v zimě

Současná zonace v Krkonoších, která platí od roku 2015, stanovuje tři zóny, z nichž první je tou nejpřísněji chráněnou. To by se podle návrhu Správy KRNAP mělo změnit. Podle vedení národního parku nová zonace krkonošským obcím komplikace nepřinese. Některá místa budou víc otevřena a zpřístupněna turistům. Zároveň se ale rozšíří oblasti, které jsou pro ochranáře a vědce vzácné. 

„Hodně připomínek jsme byli schopni vyřešit kladně, to bylo celkem 53 případů. 32 připomínek jsme museli odmítnout a 19 připomínek jsme pouze vysvětlili. A 21 připomínek se vůbec netýkalo nové zónace," vypočítává mluvčí Správy parku Radek Drahný.

A doplňuje, že další jednání a schůzky už v plánu nejsou: „Není to obchod. Nová zónace má velmi přesně stanovená pravidla, jak byla zpracována."

A když zkrátka některá připomínka nevešla do ministerstvem životního prostřední stanoveného metodického postupu, nebylo a nebude možné s ní dělat nic jiného, než jí odmítnout.

Jak se na tuto situaci tváří ti, kteří připomínky podali?

Třeba Ski Resort Černá Hora - Pec zatím konkrétní k reakci na svých víc než dvacet připomínek být nemůže, říká mluvčí Zina Plchová.
„Odpověď ze Správy Krkonošského národního parku jsme obdrželi v těchto dnech a nyní ji vyhodnocujeme."

Vrchlabský seminář o nové zonaci Krkonošského národního parku

Podle nezávislého starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška zástupci Svazku měst a obcí východní Krkonoše zatím na rozdíl třeba právě od Ski Resortu informace nemají - a museli je urgovat.
„My jsme dostali příslib, že nás vypořádají v minulém týdnu, což se nestalo. A čekáme tedy, že se tak stane ještě tento týden."

Předseda Svazku obcí východní Krkonoše, trutnovský místostarosta Tomáš Eichler z Pirátů, dosavadní nulovou odezvu od KRNAPu potvrdil s tím, že věří, že připomínky Správa parku bere postupně a postupně na ně odpovídá.
„Co stále platí, tak je naše námitka, že čas, ve kterém se celý tento proces realizuje, není podle nás dostatečný. Takže jsme se v této věci obrátili i dopisem na ministra životního prostředí. Od něj zatím ještě odpověď nemáme. Ale očekáváme ji každým dnem."

Nové rozdělení zón Krkonošského národního parku se nelíbí podnikatelům ani zástupcům obcí a měst

Krkonoše jsou krásné v zimě i v létě

Seminář věnovaný chystanému novému rozdělení zón v Krkonošském národním parku znovu přinesl názorové střety mezi představiteli parku a krkonošskými podnikateli nebo zástupci samosprávy. Zatím se zdá, že k dohodě mezi ochránci přírody a protistranou je daleko. Jasno o nové, takzvané „managementové zónaci" má přitom být během několika týdnů. 

Podle Tomáše Eichlera by bylo potřeba, aby připomínky a jejich vypořádání projednala i zastupitelstva měst a obcí, jenže na to zřejmě nebude čas a prostor. Podle mluvčího Správy parku Radka Drahného bude všechno schvalovat Rada parku v pondělí 8. dubna, výsledek pak poputuje do meziresortního připomínkového řízení.

Jak řekl za Svazek obcí Tomáš Eichler, starostové chtějí od KRNAPu i záruky.
„I když jsou jakoby na první pohled jasné, tak je chceme mít zachycené písemně. Protože to je zase z naší strany krok, který nám zajišťuje nějakou dlouhodobou platnost. Cokoliv je napsáno, tak zvyšuje trvanlivost dohody. Tedy i proto. Mezi připomínkami mohlo být něco, co se KRNAPu její třeba jako triviální záležitost, ale je to zkrátka naše ujištění o tom, že co si dohodneme, bude doopravdy platit."

Na to, že jednání Rady parku je už za jedenáct dní, je na splnění požadavků starostů opravdu málo času. A tak Tomáš Eichler nevyloučil, že starostové coby členové Rady parku budou hlasovat proti. 

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související