Správa KRNAP chystá nová opatření na vrcholu Sněžky. Co se na naší nejvyšší hoře objeví?

8. červen 2020

Turisty na vrcholu Sněžky čekají nová opatření, se kterými přichází Správa Krkonošského národního parku. Důvodem je stále rostoucí návštěvnost naší nejvyšší hory a hlavně bezohlední lidé. 

Ochránci přírody chtějí na Sněžce nainstalovat mechanické zábrany a místo budou každý den hlídat strážci. Co bude jejich hlavním úkolem? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Strážci přírody budou turistům rozdávat informační letáky a to už jak na dolní stanici lanovky, tak i na samotném vrcholu Sněžky. Tam všichni získají informace, aby věděli, že se pohybují v nejchráněnější lokalitě Krkonoš.

Ale strážci budou hlavně také přímo na vrcholu naší nejvyšší hory dohlížet na to, aby se turisté opravdu pohybovali pouze tam, kde mohou. To znamená, aby nepřelézali různé zábrany, nerozbalovali deky na horských půdách nebo na kamenech, kde nemají vůbec co dělat. Tedy strážci budou na vrcholu Sněžky každý den za každého počasí a to od rána do večera. Tak to dosud nebylo.

Upraví se vyhlídky a přibude míst na odpočinek

Na vrcholu naší nejvyšší hory se tedy objeví mechanické zábrany, co si pod tím máme představit?

Čtěte také

Každý, kdo na vrcholu Sněžky už byl, tak ví, že se tam nachází řetězové zábrany. A kolem nich nainstalují strážci přírody sítě, které budou mnohem vyšší. A to zejména z toho důvodu, aby lidé neměli možnost kovové řetězy přelézat.

Navíc na Sněžce přibydou desítky nových laviček. To proto, aby si návštěvníci měli kam sednout a odpočinout. Dosud se lidé podle strážců často vymlouvají, že si nemají kam posadit a odpočinout si. Proto také rozbalují různé deky a podložky v místech, kde je zákaz vstupu. To by mělo novými opatřeními skončit.

Čím je vrchol Sněžky unikátní?

Jde o jedno z nejvíc chráněných míst v České republice. Jeho návštěvnost však stále stoupá a horská příroda tím podle strážců trpí.

Logo

Na vrcholu naší nejvyšší hory se vyskytuje například rozrazil chudobkovitý či pampeliška horská, ty rostou právě pouze v těchto místech.

A co se týká zvířecí říše, tak se v okolí Sněžky nachází například lindušky a pěvušky, žijící pouze v nejvyšších partiích Krkonoš.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.