Spousta turistů v tropických dnech míří do Krkonoš. Láká se příznivější počasí a také nižší teploty

6. srpen 2022 07:35

Hodně turistů se v současném tropickém počasí vydává do Krkonoš. Cílem je přečkat současná vedra v chladnějších podmínkách. Horští záchranáři ale před výlety do hor upozorňují turisty, aby si trasy pečlivě naplánovali, měli s sebou potřebné věci a nespoléhali pouze na nabídku horských chat a bud. 

Čtěte také

„V podstatě se sem míříme zchladit a nahoru vyjedeme autobusem. Chceme jít trasu Špindlerova Bouda, Martinovka a Špindlerův Mlýn,“ zdůvodňuje výlet do našich nejvyšších hor Lenka, která sem s dětmi přijela od Mělníka.

Vybaveni jsou prý dostatečně. „Máme s sebou určitě dostatek vody, opalovací krém, tmavé sluneční brýle a na hlavu kšiltovku.

Na hřebeny Krkonoš právě kvůli chladnějšími počasí míří v současných tropických dnech hodně turistů.

Čtěte také

„Jednak tady také fouká více vítr, takže se teplý vzduch více vyměňuje za ten studený, takže je to na horách daleko příjemnější. A s nadmořskou výškou samozřejmě i ubývají teploty, vysvětluje náčelník horské služby Pavel Jirsa.

A vyjmenovává místa, kde je koncentrace lidí největší. „Na vrchol Sněžky proudí davy lidí jak lanovkou nahoru, tak i z polské strany. A další takové frekventované místo je potom samozřejmě pramen řeky Labe.

Podle horských záchranářů by lidé měli na túru pořádně připravit. Důležitý je hlavně dostatek vody. „Tady základna turistických chat není tak špatná, ale může se stát, že tam bude hodně lidí a fronta na občerstvení, takže je dobré mít u sebe dostatek pití. Můžete dostat žízeň i na trase, než se dostanete na nějakou chatu.

Čtěte také

Přestože je na vrcholcích hor nižší teplota, slunce tady svítí intenzivně.

„Je dobré se chránit před sluncem, před UV zářením pokrývkou hlavy. V těchto vedrech je také důležité nepřeceňovat své síly a nenaplánovat si túry, na které potom nestačíte, říká Pavel Jirsa a dodává, že právě tito lidé potom dost riskují.

„Volím podle vlastních sil případnou trasu. Potkali jsme také lidi, kteří ne tedy že by přímo kolabovali, ale museli se vracet, popisuje zážitky z posledního krkonošského výletu turista Miroslav, který si prý čas na odpočinek právě v tomto vedru při túře vždy najde.

Spustit audio

Související