Spousta nových zážitků, začal další školní rok. Také pro 11 prvňáčků v Horním Maršově na Trutnovsku

1. září 2022 09:47

Začíná nový školní rok. Do škol i letos míří v Královéhradeckém kraji tisíce dětí včetně prvňáčků. Jedenáct dětí usedlo poprvé v životě do školních lavic i v Horním Maršově na Trutnovsku, kde podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Prvňáčků je tu skutečně jedenáct, z toho dvě děti z rodin ukrajinských uprchlíků. Zatímco pro všechny ostatní začal školní rok už o půl osmé, první třída začíná dnes o půl hodiny později. Děti tu mají rodiče, což je mimochodem i z praktických důvodů, protože rodiče se dnes dozví i všechny organizační informace.

Děti už dostaly uvítací balíčky od školy i od Královéhradeckého kraje, kornout s dobrotami a ještě dostanou šerpy, které jim budou i po letech dnešní den připomínat. Čeká je ještě focení, tohle všechno by se mělo vejít do zhruba dvou hodin času, kolem desáté dopoledne by mělo být hotovo.

Ty jsi s dětmi mluvil už před příchodem do školy. Jak se ty nejmenší těšily?

Přesnější by bylo říct, že jsem se snažil s dětmi hovořit, trošku to vypadalo, jako kdyby některé chtěly ještě před začátkem školy stihnout bobříka mlčení.

Čtěte také

Děti se styděly a bylo vidět, že jsou ze svého prvního školního dne trochu vykulené. Prožívají spoustu nových vjemů a zážitků.

A to přesto, že část prvňáčků chodila tady v Horním Maršově i do mateřské školy. Ta sídlí hned vedle učebny první třídy základní školy, což je podle ředitelky Evy Hlouškové záměr. Aby si děti už ve školce zvykaly na prostředí, které je potom čeká na prvním stupni základní školy.

Děti tedy do mateřské školy chodily tedy každý den kolem své učebny pro první třídu. Ale stud a respekt prvňáčků z prvního školního dne to zatím příliš neodbouralo.

Mluvil jsi o dvou ukrajinských dětech mezi prvňáčky, jak složité to třeba u tak malých dětí může být s jazykovou bariérou? Dá se už něco vypozorovat?

I tato dvě ukrajinská děvčátka jsem zkusil oslovit, ale také jsem se nic nedozvěděl.

Ale podle maminky jedna z nich mluví česky už poměrně obstojně, do Česka dorazila v březnu a jaro strávila ve zdejší školce, takže tam by problém být neměl. A vedení školy věří, že to bude podobné i v tom druhém případě. Každopádně děti jsou v tomhle věku obvykle tolerantní a problém s tím, že mají ve třídě cizince, by se objevit neměl.

Čtěte také

Pokud si můžu dovolit osobní vzpomínku na dávno minulé doby mé školní docházky, tak jsme také měli ve třídě na prvním stupni cizince - mladou slečnu z Konga a druhou z Maďarska.

A když se ohlížím zpátky, tak si vzpomínám, že se sice jevily zamlklejší, v hodinách toho už vůbec moc nenapovídaly, ale cestu k tomu, aby ve všem ostatním zapadly mezi další spolužáky, jsme hledat ani nemuseli - přišlo to všechno úplně samo a přirozeně.

A troufnu si tvrdit, že to bude i tady stejné, tím spíš, že Ukrajinština je češtině přeci jen o dost blíž než byla maďarština tehdy pro Andreu z Maďarska nebo francouzština, která byla mateřským jazykem malé Kateřiny Mbopambo. To jméno si stále pamatuji.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související