Spousta lidí si domácí násilí nepřipouští, říká JUDr. Filip Ščerba

6. leden 2020

Domácí násilí se může objevit v manželství, partnerském vztahu, mezi rodiči a dětmi i sourozenci. Často probíhá za zavřenými dveřmi a je pro něj typické, že se stupňuje.

doc. Filip Ščerba

Má mnoho forem. Může jít o fyzické napadání, psychické týrání v podobě urážení, zastrašování, nadávání nebo zesměšňování na veřejnosti. Další kategorií je ekonomické násilí, kdy je týrané osobě znemožněn přístup k vlastním finančním prostředkům. Známe i sexuální násilí - nucení k různým sexuálním praktikám, kterým oběť není po vůli. „Velice často má ale týrání podobu kombinace všech těchto faktorů,“ doplňuje Filip Ščerba, vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého.

Nejen obětem domácího násilí, ale i lidem z jejich okolí, kteří by rádi pomohli, je určená Aplikace Bright Sky, kterou přináší Nadace Vodafone ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR, Policií ČR a Organizací Rosa. „Její součástí je i test, ve kterém se ukáže, jestli patříte mezi oběti domácího násilí. Spousta lidí si to totiž nechce přiznat,“ vysvětluje Filip Ščerba.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.