Spotřebu vody ve Dvoře Králové nad Labem začaly odečítat dálkové vodoměry

28. únor 2019 09:58

Město Dvůr Králové nad Labem zavádí technologii dálkových odečtů vodoměrů. V praxi to znamená, že informaci o spotřebě jednotlivých odběratelů zjistí pracovníci Vodovodů a kanalizací přímo z kanceláře. Novinka je prozatím namontovaná na padesáti ze třech tisíc odběrných míst. 

„Na vodoměr přidělám odečtovou hlavu s anténou. To je celý set dálkového odečtu, vejde se do ruky, není to nic velkého," vysvětluje Alfréd Pohl ze společnosti VaK Dvůr Králové nad Labem. Právě takhle nainstalovat už 50 hlavic na vodoměry po celém městě.

V České Skalici vodárny odečítají spotřebovanou vodu na dálku. Umožňují to speciální vodoměry

03473987.jpeg

Vodárny Česká Skalice letos dokončí digitalizaci vodoměrů. Usnadňují odečet spotřebované vody, odhalí i případnou manipulaci. Jak systém funguje zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Pozor musí dávat především na to, aby hlavní součást zařízení byla přístupná mobilnímu signálu.
„Součástí namontované hlavy je anténa, která musí být co nejblíže venkovním prostorám. Když se dostanu na co největší mobilní signál, tím lépe. Má to pětimetrový kabel, takže není problém to natáhnout k nějakému okýnku, tím se přístup do systému vyřeší."

Pracovníci královedvorských vodovodů a kanalizací nainstalovali novinku zatím u velkých, popřípadě problematických zákazníků. A také do míst, kde je k vodoměrům složitý přístup.

„Mám tady vyfocen jeden z bytových domů, kde je za zamčenými dveřmi velká hluboká šachta, kam se muselo chodit každý měsíc odečítat. Takže teď už tam chodit nemusíme," vysvětluje Alfréd Pohl.

Město Dvůr Králové nad Labem zavádí technologii dálkových odečtů vodoměrů

Plně automatizovaný odečet vody má řadu výhod. Není potřeba pracovník v terénu a odpadá tak někdy složitá domluva s odběrateli. Systém navíc podle Alfréda Pohla eviduje jakékoli odchylky od běžného stavu.
„Mám speciální program, který si otevřu a vidím aktuální stav ze všech nainstalovaných odběrných míst."

Pracovníci VaKu Dvůr Králové nad Labem tak mohou poměrně rychle upozornit odběratele na pravděpodobný problém.

Jako se to stalo Lence Mičanové, spolumajitelce jedné z restaurací v centru města.
„Upozornili nás, že mají u nás zjištěn větší průtok vody. Takže já jsem následně zkontrolovala zařízení, které jsme tu měli a zjistila jsem, že praskla hadice od přívodu vody."

Město Dvůr Králové nad Labem zavádí technologii dálkových odečtů vodoměrů

I kvůli takovým neočekávaným situacím chce VAK Dvůr Králové nad Labem nabízet tahle zařízení jako službu. Dodavatel dálkových vodoměrů totiž aktuálně vyvíjí mobilní aplikaci, která by byla propojená s vodoměrem a mohli ji využívat přímo odběratelé.

„Uživatel by měl možnost sledovat třeba historii svých odečtů, průběžný odběr vody. A zejména si tam může nastavit krizové hlášky v případě, že by ten odběr vody překročil nějaké nastavené limity. Tak jej to upozorní, že je tam nějaký nadměrný odběr, který přesahuje předpokládané parametry," vysvětluje jednatel VaKu Petr Mrázek.

Podle něj by se za tuhle službu mělo platit 80 až 90 korun měsíčně a je tak otázkou, jak velký o ni bude mezi odběrateli zájem.

Spustit audio

Související