Spory kolem přístupu do chráněné dílny v Jaroměři. Pracují v ní lidé se zdravotním postižením

8. únor 2019 09:19

Společnost CPR v Jaroměři je už několik týdnů ve sporu s občanským sdružením Železniční muzeum výtopna. Tomu České dráhy prodaly všechny pozemky v okolí soukromé firmy. Její zaměstnanci, většinou lidi se zdravotním postižením, tak mají problém s přístupem do práce.

Pracovníci chráněné dílny Centrum pracovní rehabilitace v Jaroměři se momentálně se jen velmi složitě dostávají do svého zaměstnání. Pozemky kolem výrobny totiž patří soukromým vlastníkům a Českým drahám. Včetně přístupové silnice. Po té se přijet nedá, blokuje ji totiž brána, kterou si majitel zamkl. Druhá příjezdová cesta je zase nezpevněná, část roku nesjízdná. K budově se tak nedostanou například pošťačky, problém by měli hasiči i zdravotníci. V chráněných dílnách firmy přitom z velké části pracují zdravotně postižení.

„Ten přístup je tady špatný. Jelikož jsme invalidní, týká se to každého z nás," říká Jana, která v sociálním podniku CPR pracuje šest let.

Zaměstnávání zdravotně postižených. Michal Vejprava vám vysvětlí vše, co potřebujete vědět

Mgr. Michal Vejprava ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Michal Vejprava z Centra pracovní rehabilitace v naší radioporadně na téma: zaměstnávání zdravotně postižených.

Podobně mluví i její kolega Ondřej Jelínek. I on se v poslední době do zaměstnání dostává velmi složitě.
„Jsem o holích, mám dvě. Není to sranda."

Aby šel alespoň zčásti po zpevněném chodníku, využívá cestu podél kolejí. I tak už prý několikrát spadnul.
„Už jsem si do toho kecnul. Chodníček je namrzlý, končí to na nádraží, tam škobrtám přes dvacet centimetrů hluboké bahno."

Okolní pozemky, včetně samotné budovy původně patřily Českým drahám, firma CPR si objekt téměř deset let pronajímala. Dráhy se pak ale začal zbytného majetku zbavovat.

„A tak začaly prodávat postupně i pozemky a budovy v našem okolí," vysvětluje situaci majitel společnosti CPR Michal Vejprava.

Pracovníci chráněné dílny Centrum pracovní rehabilitace v Jaroměři se velmi složitě dostávají do svého zaměstnání

České dráhy pozemky prodaly sdružení Železniční muzeum výtopna Jaroměř.
„Bohužel, aniž by jim vymezily věcné právo, věcné břemeno přístupu k naší budově, která byla uprostřed těch pozemků. A nám při prodeji už bylo řečeno, přístup tady je, ovšem přes cizí pozemek."

To České dráhy prostřednictvím mailu ze svého tiskového oddělení potvrdily.
„Všichni zájemci věděli, že přístupová cesta vede po sousedním pozemku, který patří jinému majiteli. Bylo tedy na novém nabyvateli, jak se rozhodne a zda a jak se s vlastníkem cesty domluví na jejím užívání. České dráhy na to neměly a nemají žádný vliv."

Pokud nedojde ke smírnému řešení, může přijít na řadu i žaloba

Jediná zpevněná příjezdová cesta k dílnám vede železnou branou, která patří jiné soukromé firmě, autorizovanému autoservisu. Brána teď bývá zamčená, spolumajitelka servisu Zuzana Klepsová to vysvětluje tak, že je to kvůli zabezpečení vlastního majetku.
„Tam se začala scházet taková skupinka mladých lidí. A měli tam nádhernou skrýš pro to, aby se tam děly různé neplechy. Mé rozhodnutí proto bylo jednoduché. Zavřeme bránu."

Pracovníci chráněné dílny Centrum pracovní rehabilitace v Jaroměři se velmi složitě dostávají do svého zaměstnání

Klíč od ní má kromě autoservisu už jen majitel pozemků, tedy Železniční muzeum výtopna Jaroměř. Předseda spolku Pavel Černý na poslané otázky týkající se sporu neodpověděl. Na začátku minulého týdne sice napsal, že připravuje souhrnnou zprávu, tu ale zatím neposlal.

Vedení Centra pracovní rehabilitace tak uvažuje o žalobě, nejprve se chce ale ještě jednou pokusit o smírné řešení.

Spustit audio

Související