Spor o vyvlastnění pozemku pro rozšíření hradubické silnice

21. září 2010

V úterý 28. července 2009 ve 13:30 by měl královéhradecký Krajský soud rozhodnout ve sporu o vyvlastnění pozemku, který komplikuje rozšíření hradubické silnice. Majitel půdy u Opatovic nad Labem Jan Tikal se snaží zablokovat stavbu čtyřproudé silnice mezi Opatovicemi a Březhradem: "Hradubická silnice bohatě stačí na to, aby to projíždělo a že tady bude jezdit 35 tisíc aut, to je smyšlenka někoho, kdo to nahoře prosazuje, a proto prosadil tuhle tu stavbu." Bývalý starosta Opatovic říká, že rozšíření silnice je plýtváním penězi a zbytečným znehodnocením 10 hektarů zemědělské půdy: "Proto jsem to koupil, abych mohl prostě tohle to tady říkat veřejně lidem. A jestli bude rozsudek v neprospěch ke mně, no, tak podáme odvolání a bude to pokračovat."

S Ředitelstvím silnic a dálnic se Jan Tikal odmítal dohodnout, a tak bylo jeho 41 metrů vyvlastněno. Proti tomu se teď žalobou brání u královéhradeckého soudu. Vyvlastnění prý nebylo ve veřejném zájmu. Zástupce vyvlastňovacího úřadu, v tomto případě Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Vohlídal ale říká, že Jan Tikal měl své námitky přednést už dříve: "No, pan Tikal byl účastníkem řízení na umístění stavby a neodvolal se. Takže, soud nejspíš přihlédne i k této skutečnosti, že neuplatnil řádný opravný prostředek."
Dopravní experti očekávají, že provoz na hradubické silnici prudce vzroste koncem roku, kdy bude propojena s pražskou dálnicí. Jan Tikal říká, že pokud se naplní odborné odhady a po dostavbě dálnice D11 za Hradec Králové bude po hradubické silnici jezdit víc než 25 tisíc aut denně, dá svůj pozemek státu zdarma. Teď je ale odhodlaný bránit stavbě 4 pruhů mezi krajskými městy za každou cenu.

Spustit audio