Spor o pozemky s farmářkou Havránkovou se vrací na začátek

21. září 2010

Spor o pozemky potřebné pro dostavbu dálnice D11 až do Hradce Králové se vrátí na začátek. Ministerstvo zemědělství totiž navrhne vládě, aby zrušila dohodu mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou. Dohodu loni uzavřela Topolánkova vláda. Farmářka měla podle ní za 10 hektarů stavebních pozemků získat přes 250 hektarů zemědělské půdy. Spor teď tak s největší pravděpodobností přejde opět pod ministerstvo dopravy, říká mluvčí resortu Karel Hanzelka: "Prvotní impuls vyšel z ministerstva zemědělství, které řeklo, že ten model který byl dohodnut v loňském roce není realizovatelný. My jsme to uvítali. Teď je to ve fázi, kdy se připravuje vládní návrh, kterým se ruší to usnesení z loňského roku, kterým se převáděla ta agenda na ministerstvo zemědělství."

"Agenda se vrátí zpět na ministerstvo dopravy a budeme postupovat standardním způsobem. To znamená, pokusíme se o výkupy pozemků," dodal mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.
Farmářka Ludmila Havránková ale v minulosti vždy tvrdila, že své pozemky prodat nechce a požadovala vždy náhradu pozemky za pozemky. Pokud by se ministerstvo dopravy s farmářkou na výkupu nedohodlo, tak přistoupí, podle svého mluvčího Karla Hanzelky, k vyvlastnění.

Spustit audio