Společnosti IDA SpaMed se komplikuje plánovaná přestavba lázeňského komplexu v Náchodě

22. leden 2019 10:03

V Náchodě vyroste nový lázeňský komplex za půl miliardy, minerálka IDA se díky stáčírně za dalších padesát milionů vrátí na trh. Právě takové plány oznamovali před třinácti měsíci na tiskové konferenci zástupci společnosti IDA SpaMed. Ta získala chátrající areál s několika budovami od akciové společnosti Běloveské lázně. Jak se smělé plány daří naplňovat, zjišťoval  reportér Václav Plecháček.

Za půl miliardy chce nový vlastník obnovit běloveské lázně v Náchodě a vrátit na trh IDU

Ideové skici možné podoby nových Lázní Běloves

V Náchodě vyroste do čtyř let nový lázeňský komplex. Za půl miliardy ho postaví firma IDA SpaMed, která koupila zchátralé lázně v místní části Běloves. Společnost chce zároveň na trh vrátit minerální vodu IDA. 

Na první pohled se za poslední rok v areálu téměř nic nezměnilo. Pozemek je z části obehnaný červenobílou páskou s nápisem VSTUP ZAKÁZÁN, vidět jsou také cedule SOUKROMÝ POZEMEK.

Prameník, kam si lidé dlouhá léta zdarma chodili pro oblíbenou minerálku IDA, je zavřený, bývalá stáčírna minerálky chátrá, stejně jako lázeňské budovy, u některých dokonce hrozí zřícení.

Jak pokračuje v Náchodě výstavba lázeňského areálu za půl miliardy? Daří se plnit smělé plány?

K jedné viditelně změně ale došlo.

„Park se vyčistil. Kácely se stromy, protože tady už bylo hodně stromů opravdu ve velmi špatném stavu," říká Tomáš Šubert, který za společnost připravuje přestavbu.

Investice za zhruba dva a půl milionu korun popisuje přímo majitel firmy Jan Bobovský.
„Územní plán, stáčecí zkoušky, dendrologický výzkum, další studie a tak dále."

Nejdůležitější je vyřešit majetkoprávní vztahy 

V Náchodě by mohla opět téct kyselka Ida. Na znovuzprovoznění původního pramene se pracuje

Oprava a otevření prameníku kyselky Ida

Město Náchod chystá v příštím roce otevřít nový prameník minerálky. Ten bude součástí obnovených Malých lázní a téct by v něm měla voda, kterou se podařilo získat z nedávno provedených vrtů. Je ale možné, že ve stejné době znovu zahájí provoz také původní prameník, ve kterém si ještě před dvěma lety lidé čepovali známou Idu. Teď v něm ale oblíbená kyselka neteče, jak se při prohlíce prameníku i zbytku původního lázeňského areálu přesvědčil náš reportér Václav Plecháček.

Dalším krokům prý brání nedořešení vlastnické vztahy. Budova stáčírny totiž patří bývalému majiteli lázeňského areálu a je součástí insolvenčního řízení. Samotné vrty kdysi oblíbené minerálky IDA jsou zase v majetku státu.
„Nikdo není ochoten do toho dávat další peníze, dokud se nevyřeší majetkoprávní vztahy."

Společnost IDA SpaMed musí navíc vyřešit problém se složením kyselky. V té je totiž víc arzénu, než dovolují normy.

Zástupci společnosti se sice snaží prokázat, že zvýšené hodnoty lidskému organismu neškodí, pokud by ale vodu aktuálně chtěli používat, musí ji čistit pomocí speciálního odarzenovacího zařízení. To zatím IDA SpaMed nemá, jeho cena je prý několik milionů korun.

Jak pokračuje v Náchodě výstavba lázeňského areálu za půl miliardy? Daří se plnit smělé plány?
Spustit audio

Související