Speciální siláž, seno, oves nebo lesní plody už navážejí hajní v Krkonoších do přezimovacích obůrek

5. říjen 2022 08:03

V Krkonoších už hajní chystají přezimovací obůrky pro jelení zvěř. Kontrolují je a hlavně začínají navážet potřebné zásoby. Práce musí stihnout do příchodu zimy. Co vše je potřeba připravit, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Před malou chvílí právě dorazilo auto s vlekem naloženým speciální směsí pro jelení zvěř. Ta je pro zvířata přes zimu velmi důležitou složkou potravy. Hajní ji dávají do speciálního přístřešku a v tomto momentě ji také ušlapávají, protože je zapotřebí ji udusat. Aby bylo zabráněno přístupu vzduchu. Takto tu bude směs chvíli odpočívat a v zimě se bude postupně odebírat.

Dále je podstatné také kvalitní seno, které pochází ze zdejších krkonošských luk. To už zde v seníku připraveno je.

Když se rozhlédnu, tak vedle mne je jakýsi malý sklep, který se postupně zaplní řepou. A navážet se budou ještě lesní plody a to zejména kaštany. Ty má potom v zimě jelení zvěř spíše jako zpestření jídelníčku.

Už začíná jelení zvěř do obůrek přicházet?

Čtěte také

Zatím jsem neměla to štěstí, abych jelení zvěř zahlédla. Ale podle zdejších hajných už zvířata pomaličku přicházejí. Zatím se spíše jen zvědavě rozhlédnout a podívat se, co se tu děje. Už ale zhruba čtvrtý den po sobě zmizel z korýtek oves, takže zvířata se již opravdu přicházejí nakrmit.

Přestože se na hřebenech Krkonoše už první sníh objevil, zatím je ještě stále brzy, zvěř se z vyšších oblastí hor začne stahovat až se víc ochladí a také napadne podstatně víc sněhu. V tu chvíli už totiž těžko hledá potravu a proto zamíří do obůrek. Z předchozích zim už je na učena, že právě tady dostatek potravy najde.

Říkali jsme, že kromě navážení zásob je potřeba obůrky zkontrolovat. Co hlavně hajní kontrolují?

Před malou chvílí jsme obešli kus ohrady jedné z obůrek a hajný měl v ruce kladivo a hřebíky. Našli jsme několik uvolněných planěk, které bylo zapotřebí pořádně přidělat.

Čtěte také

V našich nejvyšších horách, Krkonoších, je celkem 17 takových přezimovacích obůrek. A z pochopitelných důvodů nemohu přesně říci, kde se právě nacházím. Řeknu jen, že je to na Vrchlabsku. Důvodem je totiž klid, který zvěř potřebuje přes celé zimní období.

Hajní tedy kontrolují oplocení podél celé obůrky, případně ho opravují. Ne snad proto, aby zvěř neutekla, ale hlavně z toho důvodu, aby se do obůrky nikdo nedostal a zvěř nevyplašil. Mohlo by se totiž stát, že například volně pobíhající pes jelení zvěř vyplaší a potom nastává opravdu velký problém.

Kolem obůrek se také objevují cedulky, které informují turisty o zákazu pohybu v tomto prostoru. Důležité je, že cesty k lesním obůrkám budou po celou zimu, až do 30. dubna, úplně uzavřené.

Spustit audio

Související