Speciální čidla dokáží v nově budované kanalizaci v Petrovicích nad Orlicí poznat nejrůznější závady

22. srpen 2022 08:21

V Petrovicích nad Orlicí na Rychnovsku dokončují vodohospodáři kanalizaci. Ta je speciální tím, že má u každého domu, který je na ni napojený, šachtu s ventilem. Díky senzorům, které v reálném čase monitorují jeho funkčnost a bezdrátově posílají chybová hlášení, můžou technici například v případě nechtěného ucpání rychle zasáhnout.

Čtěte také

Podtlaková nebo také vakuová kanalizace je dnes běžné řešení například tam, kde je malý spád nebo řídká zástavba. To je případ i v Petrovicích nad Orlicí.

Odpad díky vývěvám doputuje na sběrnou stanici, odkud ho čerpadla posílají tlakem do čističky odpadních vod. U každého domu je malá šachta s ventilem, který drží v potrubí podtlak a otevře se, když se před ním nahromadí dostatek vody. Přímo na těle ventilu v každé šachtě je senzor, který monitoruje správnost otevírání ventilu.

„Jsou to dva magnety proti sobě, které se oddálí nebo přiblíží a zaznamenají tak chybu ventilu,“ ukazuje strojník vodohospodářského zařízení společnosti Aqua service Miroslav Petřík.

Čtěte také

Současně je čidlo i na plováku ve sběrné nádobě. Teď vůbec poprvé v Česku posílají jednotlivé soustavy hlášení vzduchem. „Je to vlastně dálková krabička na rozhlasové frekvenci, v tom jsou docela silné baterie. Z tohoto zařízení se to potom dálkově přenáší na dispečink.

Vyzkoušíme, jak čidla a přenos informací fungují. Druhý z obsluhy čistící stanice Aleš Brázda tak vyndává plovák ze sběrné nádoby. „Když nastoupá hladina odpadní vody, tak se nadzvedne plovák, simuluje to mnoho vody, takže plovák to vyhodnotí jako že je šachta zaplněná a hlásí poruchu.

„Takže teď nám přišlo upozornění na hlášení, otevřeme si to a vidíme, že je chyba na vstupu, to znamená stav plováku, jinak vše je v pořádku. Když přijde takové hlášení, tak vyjedeme a jsme tu do půl hodiny, říká Miroslav Petřík.

Čtěte také

Aplikace pracovníkům ukáže i přesnou polohu šachty na mapě. Čidlo pozná nejen závadu na ventilu, tedy pokud je otevřený nebo se neotevírá vůbec, ale také pokud se otevírá podezřele často. Dokáže tak odhalit například nechtěný průtok vody.

Výhodou bezdrátového přenosu by měla být jeho spolehlivost, jak popisuje vedoucí provozu společnosti Aqua service Jiři Petřík. „Tahat to pomocí drátů v zemi přináší nevýhody a potom při hledání poruchy velké problémy.

Zatím je v Petrovicích nad Orlicí na Rychnovsku připojeno 92 ze 154 šachet. Celý systém a dispečink bude v plném provozu na konci září. Město kanalizace vyjde na 70 milionů korun a asi třetinu z toho pokryjí dotace.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související