Speciální akce a programy nejen pro čtenáře připravily na prázdniny některé knihovny na Jičínsku

24. červenec 2021 08:43

Literární dílny, procházky se spisovateli městem, divadelní představení. To jsou příklady akcí, které o prázdninách nabízí některé knihovny na Jičínsku. Půjčit si tituly přichází o trochu méně lidí než běžně, návštěvnost akcí je poměrně velká. V těchto dnech ale také přibývá čtenářů, kteří nevrací knihy včas, a roste počet pokut.

Čtěte také

„Dobrý den, tak já už mám vybráno. Jsem ráda, jedu na dovolenou, tak potřebuji si vzít s sebou trošku víc čtení," říká paní Eva, která už má všechny věci na dovolenou sbaleny.

Ještě stihla zajít do knihovny v Jičíně, aby doplnila zásoby knih.
„Vybírám si detektivky, ty mám nejraději. Nějaké napínavé příběhy a podobně. A na druhou stranu i nějakou romantiku, aby si při ní člověk hezky odpočinul."

Oddělení pro dospělé nemá omezenu otevírací dobu. V současných dnech přichází podle ředitelky jičínské knihovny Jany Benešové čtenáři nejen pro knihy, ale i na terasu, která slouží jako letní čítárna.
„Jsou tu stolky a židličky, máme tu takový zvláštní, ze stromečku udělaný stojánek s kolíčky, kam přiděláváme noviny."

Speciální akce a programy přináší o prázdninách knihovny na Jičínsku

Půjčit si knížku je možné dokonce i na koupališti. Zájem je prý velký.
„Máme to v takové pomalované skříňce. Člověk si knihu půjčí a buď ji celou rovnou přímo na koupališti přečte a vrátí, nebo to nestihne a může si ji odnést domů a vrátit později."

Děti mohou do knihovny o prázdninách zavítat v pondělí a ve středu.
„Teď nechodí tolik s rodiči, jako spíš s babičkami a dědečky. Přijdou a půjčí si u nás také hry, které spolu hrají," říká knihovnice Michaela Sehnalová.

Čtěte také

Do knihovny lidé o prázdninách nechodí jen pro knížky, ale i za kulturním programem a různými akcemi.
„Každé pondělí dopoledne tady máme nějakou literární dílničku pro děti. Kromě toho chystáme akce pro seniory," říká Jana Benešová.

Knihovna v Nové Pace upravila prázdninovou otevírací dobu pouze zkrácením v pátek.

Čtenářů podle vedoucí Lenky Macháčkové přichází méně a roste také počet těch, kteří nevrací půjčené knihy včas. Potom následují sankce.
„Každý pracovní den se platí pokuta 1 koruna za 1 knihu. Ono zní jako nic, když přijdete s jednou knihou o dva dny později, tak to dělá 2 koruny. Ale když těch knížek máte doma třeba 10, tak to už potom docela rychle nabíhá."

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně
V knihovně jako doma. Počátky veřejného knihovnictví v Jičíně nacházíme již koncem 19. století. Městská veřejná knihovna sídlila střídavě v sokolovně, obecní spořitelně, zasedacím sále radnice. Roku 1924 získává knihovna přízemní křídlo nově vystaveného Studentského domu, které bylo navrženo přímo pro potřeby knihovny. Nyní knihovna využívá celé prostory budovy. V roce 2006 byla slavnostně přejmenována na Knihovnu Václava Čtvrtka.

Město teď knihovně pořídilo bibliobox, takže čtenáři budou mít možnost vrátit vypůjčené tituly kdykoliv půjdou okolo.

Spustit audio

Související