Špatnou náladu spolehlivě vylepší nové bikiny i šíleně dobré rizoto. Omeletky Haliny Pawlowské

18. duben 2021

Když na člověka padne splín, vzpomíná na ty, které má rád a s  kterými je mu dobře. Dnešní Omeletky budou takovými speciálními lidmi naplněny. Úsměv na tváři vykouzlí i super rychlé italské rizoto.

Moje maminka pro pochroumanou náladu používala hezký výraz: Nějak do mě nic není…“ A protože si právě dnes potřebuje Halina Pawlowská náladu trochu vylepšit, rozhodla se hovořit o lidech, které má ráda.

Takovým milým člověkem je pro Halinu Pawlowskou Yvetta Hlaváčová, rekordmanka v dálkovém plavání, která přeplavala La Manche a jejíž dlouhé nohy se zapsaly do Guinnessovy knihy rekordů.

Máky jako slunečníky

Nejvíc nesnáším na tom, že jsem velká, to, že když jdu v plavkách po pláži, tak na mě všichni zíraj!“ řekla jednou Halině Yvetta Hlaváčová.

Počkej, jáááá když jdu v plavkách po pláži, tak na mě všichni zíraj…! odpověděla Halina. A nápad byl na světě. V té hluboké noci je napadlo, na koho by lidi na pláži zírali, kdybychom po ní šly v plavkách obě.

A opravdu hned druhý den jsme si v Karlových Varech koupily úplně stejné plavky stejného vzoru, jen na každé z nás měly jiný tvar. Ty plavky byly bikiny bílé s vlčími máky. Yvetta měla malé úhledné máčky na svém manekýnském těle, mé máky předčily velikostí slunečníky a zářily na tisíce kilometrů…

Největší trapas

Halina Pawlowská si dokáže zlepšit náladu i vzpomínkami na pěkně horké chvíle. Jako bylo třeba její první setkání s Danou Zátopkovou, několikanásobnou mistryní Evropy, olympijskou vítězkou, rekordmankou v hodu oštěpem.

Pracovala jsem jako redaktorka v novinách a měla jsem s paní Zátopkovou nahrát rozhovor. Přimotala jsem se k ní, statečně jsem napřáhla mikrofon a řekla jsem zvesela: ,Dobrý den, paní Čáslavská…‘

„Jsem Zátopková…, ohradila se paní Dana.

Pochopitelně, že vím, že jste Zátopková,“ zašeptala Halina Pawlowská. Jsem jen nervózní, nevím, co mě napadlo říct, že jste Čáslavská, tak se přece ani nejmenuje Hana, ta je Věra…

Nejsem Hana,“ odpověděla paní Zátopková, jsem Dana.

Šíleně dobré rizoto

A protože jíst se musí, i když má člověk špatnou náladu, podělí se Halina Pawlowská o recept na rychlé rizoto s medvědím česnekem.

Dejte na olej zesklovatět cibulku, přidejte lžíci másla, přisypejte šálek rýže, opražte, vlijte trochu bílého vína, počkejte, až se vsákne, a míchejte. Vlijte zeleninový vývar a zase počkejte, až se vsákne.

Pak už stačí jen přidat nasekaný medvědí česnek, máslo a parmezán a italské rizoto je na světě. 

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchačky Petry Trlidové Pěna i minipovídka Haliny Pawlowské S krásnými lidmi můžete i umřít. Dozvíte se, jaký má názor Jitka Zelenková na kolegiální zlomyslné vtípky. A také to, jaké bylo natáčet s Milanem Šteindlerem.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související